Procjene makroekonomista

Industrijska proizvodnja porasla četvrti mjesec zaredom?

Hina

Foto S. Ježina

Foto S. Ježina

Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuju u prosjeku da je u prosincu industrijska proizvodnja porasla za 3 posto u odnosu na isti mjesec godinu dana prije. Njihove procjene rasta kreću se od 2,5 do 4 posto



ZAGREB – Državni zavod za statistiku (DZS) objavit će u četvrtak izvješće o industrijskoj proizvodnji u lanjskom prosincu, a makroekonomisti očekuju njezin rast četvrti mjesec zaredom, i to nešto brži nego mjesec dana prije.


Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjuju u prosjeku da je u prosincu industrijska proizvodnja porasla za 3 posto u odnosu na isti mjesec godinu dana prije. Njihove procjene rasta kreću se od 2,5 do 4 posto.


Pokažu li se procjene točne, bio bi to četvrti mjesec zaredom kako proizvodnja raste na godišnjoj razini, i to brže nego mjesec dana prije, kada je ojačala 2,8 posto.U 11 mjeseci prošle godine industrijska je proizvodnja porasla 1,0 posto u odnosu na isto razdoblje 2013. godine.

Negativno na proizvodnju utječe slabost domaće potražnje, dok s druge strane, pozitivno na industriju utječe rast gospodarstava EU-a, najvećeg vanjskotrgovinskog partnera Hrvatske, zbog čega rast hrvatski robni izvoz.


»Oslabljena domaća potražnja za hrvatskim proizvodima i dalje će ograničavati zamjetniji rast industrijske proizvodnje. Ipak, s obzirom da su od početka godine zabilježene pozitivne stope rasta proizvodnje, u cijeloj prošloj godini očekujemo blagu pozitivnu stopu rasta obujma industrijske proizvodnje u odnosu na prethodnu godinu«, navodi jedan od makroekonomista u anketi Hine.Bila bi to prva godina rasta industrijske proizvodnje, nakon pet godina neprestanog pada.