Unatoč embargu

Hrvatski proizvođači spremaju se na sajam prehrambene industrije u Moskvi

Irena Frlan Gašparović

Preporuka je našim proizvođačima, posebno mandarina, da poduzmu napore kako bi robu plasirali na europsko tržište, kazao je ministar Tihomir Jakovina. Za potrebe hrvatskih tvrtki, »prvenstveno izvoznika mandarina«, HGK je na sajmu zakupila izložbeni prostor od 25 kvadratnih metara

ZAGREB Hrvatska očekuje da će Europska komisija uskoro pomoći i uzgajivačima mandarina pogođenima ruskom zabranom uvoza poljoprivrednih proizvoda iz zemalja članica Europske unije. No, iz Ministarstva poljoprivrede istovremeno pozivaju uzgajivače da pokušaju naći nova, europska tržišta za ovogodišnji urod.     Komisija je u ponedjeljak objavila da proizvođači desetak vrsta voća i povrća – poput rajčica, mrkvi, paprika, jabuka, stolnog grožđa – mogu računati na potporu od ukupno 125 milijuna eura iz zajedničkog europskog proračuna. Novac je namijenjen provedbi mjera čiji je cilj smanjiti ponudu na europskom tržištu i time spriječiti drastični pad cijena spomenutog voća i povrća.  

No, europske mjere zasad su donesene samo za voće i povrće koje je trenutno u punoj berbi i za koje nema mogućnosti skladištenja, niti brzog pronalaženja alternativnih tržišta. U Ministarstvu poljoprivrede, međutim, očekuju da Bruxelles na tome neće stati. »Za voće i povrće koje dospijeva kasnije, naročito agrumi (za nas značajne mandarine) očekuje se donošenje mjera prije početka berbe«, istaknuli su u jučerašnjem priopćenju iz Ministarstva. 


  Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina također tvrdi da će se o argumima govoriti u daljnjoj razradi mjera, ali podsjeća i da je ta proizvodnja na području EU-a manja. 


  »Preporuka je našim proizvođačima da za mandarine, koje su nama posebno interesantne, još ima dovoljno vremena da se poduzmu napori kako bi se plasirale na europsko tržište«, kazao je, kako prenosi Hina, ministar Jakovina.




  Jakovina će se sljedećeg tjedna sastati s hrvatskim proizvođačima kako bi ih pobliže upoznao s europskim mjerama. Prije toga u Bruxellesu će se održati još jedan sastanak nakon kojeg bi trebalo biti jasnije na koji način i pod kojim uvjetima će proizvođači moći tražiti kompenzacije iz europske kase. Zbog toga je Jakovina jučer ponovio da je nemoguće procijeniti koliko bi, od 125 milijuna eura, moglo pripasti kojoj zemlji, pa tako i Hrvatskoj, odnosno njezinim proizvođačima. Podsjetio je da će najprije trebati donijeti provedbene akte na temelju kojih će se određivati cijena i korištenje naknade.


  Veći problem od same ruske zabrane uvoza mogle bi, međutim, predstavljati neizravne posljedice te odluke – prevelika produkcija na unutarnjem tržištu, procijenio je Jakovina. Dodao je, kako navodi Hina, da se, zbog mogućeg pritiska roba iz drugih zemalja na hrvatsko tržište, treba u okviru Unije izboriti za što bolje mjere koje će pomoći proizvođačima da se pronađu kanali za kompenzaciju velike količine robe koja će ostati na unutarnjem tržištu.   Unatoč ruskom embargu, hrvatske tvrtke i poljoprivredni proizvođači spremaju se za sudjelovanje na međunarodnom sajmu prehrambene industrije u Moskvi. Sajam »Worldfood Moscow« održat će se od 15. do 18. rujna, a u Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) kažu da se ne očekuju nikakve izmjene programa niti otkazi dolaska izlagača.

  Za potrebe hrvatskih tvrtki, »prvenstveno izvoznika mandarina«, HGK je na sajmu zakupila izložbeni prostor od 25 kvadratnih metara.


  »Na hrvatskom izložbenom prostoru predstaviti će se tvrtke Frigo Bonsai, Jasenska d.o.o., Korneretva, NTL, P.G.Sršen te Udruga proizvođača mandarina, a posjet izložbenom prostoru HGK najavili su i predstavnici Podravke, Atlantica, Sardine, Agrolagune, Mlinara i PIK Vrbovca«, odgovorili su nam iz Komore. Prema njihovim informacijama, posjet sajmu potvrdilo je »više od 50 tisuća specijalista, uključujući predstavnike veleprodajnih i maloprodajnih tvrtki i trgovačkih lanaca« iz 43 ruska grada