Novi pritisak na upravu

Hrvatski članovi NO-a Ine tražit će »sječu« mađarskih izvršnih direktora

Bojana Mrvoš Pavić

Zahtjevom za ukidanje funkcija izvršnih direktora, odnosno poništenje odluke o Odboru izvršnih direktora u upravi tvrtke pokušao bi se blokirati utjecaj onih izvršitelja koji žele provesti odluke o smanjivanju prozvodnih kapaciteta



ZAGREB Ministar gospodarstva, potvrdio je našem listu Vrdoljakov glasnogovornik Tomislav Cerovec, sastao se jučer s hrvatskim predstavnicima u Upravi i Nadzornom odboru Ine, uoči sjednice koju bi nadzorni odbor trebao danas održati.


»Potpuno je logično da se predstavnici države, kao drugog najvećeg vlasnika strateške energetske tvrtke u Hrvatskoj, pred važne odluke nalaze s predstavnicima Uprave i Nadzornog odbora. Mogu vam samo reći da se na sastanku razgovaralo o svim važnim pitanjima za Inu te njezin razvoj kao strateški važne, regionalne, vertikalno integrirane i razvijene kompanije«, kazao je Cerovec, ne otkrivajući detalje sastanka. Nema sumnje da se govorilo o daljnjoj strategiji prema MOL-u, koji želi zatvoriti sisačku rafineriju. Kad se prije tjedan dana ta odluka pokušala staviti na dnevni red sjednice uprave, hrvatski je trojac sjednicu napustio, srušivši kvorum za odlučivanje. Koja će taktika biti upotrebljavana ubuduće, teško je predvidjeti.


Izjava iz Ministarstva je reakcija na izjavu Dominica Köfnera, MOL-ovog potpredsjednika za korporativne komunikacije od utorka, kad je kazao kako je »politički pritisak ministra Vrdoljaka na neke od Ininih članova Uprave u svezi s odlukom koja je u kompanijinu najboljem komercijalnom interesu bez presedana, i potpuno suprotan međunarodnom i hrvatskom pravu«. MOL će, zaključio je, pratiti znakove bilo kojeg oblika političkog pritiska koji bi mogli biti relevantni za arbitražni proces koji je u tijeku.




– Naš je prioritet uvijek dogovor o strateškim interesima Republike Hrvatske i zaštita proizvodnje, izjavio nam je jučer na tu temu ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak.


Na današnjoj sjednici Nadzornog odbora na dnevnom redu nije »odluka« o Sisku, već samo »rasprava« na tu temu, što može obuhvaćati različite scenarije. Ali, svakako,  očekuje se da će hrvatski članovi NO-a tražiti dodatnu analizu tržišta Ine, kao i profitabilnosti postojećih pogona što će tada moći biti i podloga za daljnje realne nastavke razgovora o budućnosti Siska i Rijeke, a poznato je da hrvatska Vlada traži da se raniji  ugovori poštuju i da se zadrži proizvodnja na obje lokacije.


Dosadašnja analiza koju je izradila Ina ocjenjuje se neprofesionalnom te će se tražiti nova. Također, očekuje se će se zatražiti ukidanje funkcija izvršnih direktora u Ini upravo na današnjoj sjednici, odnosno poništenje odluke o Odboru izvršnih direktora u upravi tvrtke, jer je to protivno Zakonu o trgovačkim društvima, kako smatraju u dijelu uprave Ine kojega čine hrvatski predstavnici. S obzirom da izvršne direktore redom čine predstavnici MOL-a, jasno je da se takvim prijedlom pokušava blokirati utjecaj onih izvršitelja koji žele provesti odluke o smanjivanju prozvodnih kapaciteta Ine u Hrvatskoj i koji stoje iza analiza koje to, navodno, dokazuju. 


Opširnije u tiskanom izdanju Novog lista….