Reakcije ministara

Horvat o odbijanju Debeljakove ponude za Uljanik i 3. maj: ‘Pogledali smo realnosti u oči’

Hina

Photo Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Photo Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Reklo se »dosta« bezuvjetnom financiranju jedne gospodarske grane, poručio je ministar gospodarstva Darko Horvat



ZAGREB  Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat izjavio je u četvrtak da se bezuvjetnom financiranju jedne gospodarske grane reklo »dosta«, no da je, pojave li se neki novi modeli ili potencijalno strateško partnerstvo za Uljanik, Vlada spremna razgovarati sa svima zainteresiranima.


Odgovarajući na pitanja novinara poslije sjednice Vlade, poručio je da je ovo prva Vlada koja je »pogledala realnosti u oči« i pred hrvatskog premijera iz različitih resora donijela vjerodostojne brojke, ustvrdivši kako se one egzaktne, od kojih »niti možemo niti želimo bježati«.


Naime, kako je u četvrtak na Vladinoj sjednici poručio premijer Andrej Plenković, Vlada ne može podržati predloženo restrukturiranje Uljanik grupe, jer bi ono značilo veliku financijsku izloženost države, no kako ostaje otvorena za traženje dodatnih rješenja za brodogradilišta u Puli i Rijeci.




Plenković je podsjetio da su prošli tjedan javnosti predstavljene brojke troškova restrukturiranja koje bi išle na teret poreznih obveznika. Prema ponudi strateškog partnera, Brodosplita u vlasništvu Tomislava Debeljaka, ukupni troškovi restrukturiranja u maksimalističkoj varijanti iznosili bi 10,8 milijardi kuna, a minimalna varijanta bi bila oko 7,5 milijardi kuna.


Horvat je poručio da je vrlo jasan stav gotovo svih Vladinih resora da je u ovom trenutku i za hrvatski proračun i porezne obveznike pragmatičnije ne više financirati ovakav model brodogradnje.


»No to ne znači da Vlada okreće leđa i Puli i Rijeci. I kroz stečajni postupak i prestanak ovakvog modela financiranja, perspektiva i u Rijeci i u Puli postoji» poručio je Horvat.


Na pitanje novinara kada očekuje da će se pokrenuti stečaj ta dva brodogradilišta, Horvat je kazao da je imao prilike vidjeti da je ročište na Trgovačkom sudu u Rijeci odgođeno, a kako ćemo sutra vidjeti kakvi će biti rezultati ročišta u Puli.


Poručio je da se metodologiji bezuvjetnog financiranja jedne gospodarske grane reklo »dosta«, a ističe da, pojave li se neki novi modeli ili potencijalno strateško partnerstvo, a nakon povrata svih državnih jamstava te skidanja tereta obveza s državnog proračuna, sa svim zainteresiranima opet može razgovarati.


Na pitanje novinara da, s obzirom da se »borio kao lav« za restrukturiranje, doživljava li današnju odluku Vlade osobnim porazom, Horvat je odgovorio da su se protekla tri mjeseca »lavovski borili« za vjerodostojne i egzaktne brojke koje su na stolu i koje su svi imali priliku vidjeti – od hrvatske javnosti, koalicijskih partnera pa do oporbe.


»Polemika prvenstveno opozicije oko toga da s nekim stvarima treba nastaviti, mi jednostavno nismo na toj relaciji«, zaključio je Horvat.


Ćorić: Odgovorni smo prema građanima i proračunu


Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić u četvrtak je ocijenio kako je Vlada nepodržavanjem restrukturiranje Uljanik grupe postupila odgovorno prema građanima i državnim financijama, a ministar financija Zdravko Marić istaknuo je kako Vlada štiti interese poreznih obveznika.


Premijer Andrej Plenković je, naime, na današnjoj sjednici Vlade rekao da Vlada predloženo restrukturiranje Uljanik grupe ne može podržati jer bi ono značilo veliku financijsku izloženost države, ali da ostaje otvorena za traženje dodatnih rješenja za brodogradilišta u Puli i Rijeci.


Odgovarajući na pitanja novinara nakon sjednice Vlade, Ćorić je kazao kako je Vlada danas odgovorno postupila prema hrvatskim građanima i u konačnici prema ovom i budućim proračunima.Rekao je i kako u ovom trenutku Vlada ne vidi potencijalnog drugog ponuđača te da ne može utjecati na sudske odluke.

Na novinarsko pitanje jesu li europski izbori razlog zašto se oteže s donošenjem odluke, kazao je kako se nije otezalo i kako je odluka donesena.


»Nismo otezali, donijeli smo odluku. Europski izbori nemaju veze s tim«, istaknuo je.


Na pitanje je li s ovim definitivno gotov razgovor s Brodosplitom i Tomislavom Debeljakom ministar je rekao »vidjeli ste danas izlaganje premijera i ja vjerujem da je svima to izlaganje kristalno jasno«.


Marić: Vlada jedinstvena u zaštiti interesa poreznih obveznika


Ministar financija Zdravko Marić je pak istaknuo da je Vlada jedinstvena u zaštiti interesa poreznih obveznika te kako je to prvi i osnovni cilj.


»Rekli smo nebrojeno puta, nije brodograđevna industrija jedina industrijska grana. Dapače, ona posljednjih godina bilježi značajna smanjenja u smislu udjela, važnosti i vrijednosti, no bez obzira na tu činjenicu poduzeti ćemo sve da vidimo na koji način i kako ovakvu problematiku razriješiti«, poručio je Marić, dodavši da su brojke koje su u kontekstu Uljanika spominjane prošlih tjedana i mjeseci »dosta velike«.


Upitan za objašnjenje što znači da se traže dodatna rješenja, Marić je kazao da u ovom trenutku ne bi govorio ništa dalje od toga.


Na primjedbu novinara da situacija trenutno izgleda »nakaradno«, jer je Vlada odbila jedinog ponuđača, dok je Trgovački sud u Rijeci odgodio odluku o stečaju 3. maja jer se Vlada nije oglasila je li ili nije prihvatila ponudu partnera, pa stoga imamo 20 idućih dana potpuno istog stanja kao do sada, Marić je kazao da u ovom trenutku ne bi ništa komentirao, pa tako ni odluku Trgovačkog suda.


Poručio je da Vlada dosadašnje vrijeme nije trošila uzalud već je gledala na koji način razriješiti cijelu problematiku. Ponovio je da su, ne samo brojke, već i sve ostalo što se vezuje uz Uljanik Grupu, jasni indikatori u konačnom donošenju odluke.


Upitan pak, ako je odbijen jedini ponuđač, kakvo može biti novo rješenje, Marić je ponovio da u ovo trenutku ne želi ništa dalje govoriti.