Tko je potentan?

Horvat: Nismo sigurni ima li Uljanik pravog partnera. Čekamo Fincantieri i Smart Holding

Hina

S prosvjedne šetnje trećemajaca Rijekom / Foto Vedran Karuza

S prosvjedne šetnje trećemajaca Rijekom / Foto Vedran Karuza

Horvat je izvijestio i da je od radnika 3. maja dobio zahtjev za pomoć te napomenuo da je 3. maj u vlasništvu Uljanik grupe i da država nema legitimitet posebno gledati na dionike te grupe



BRUXELLES Ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat potvrdio je u četvrtak u Bruxellesu da je dobio novi koncept restrukturiranja brodogradilišta u Rijeci i Puli, ali da Vlada još nije sigurna ima li Uljanik potentnog strateškog partnera koji financijski može pratiti dinamiku restrukturiranja.


»Jučer sam dobio novi koncept, sedmi ili osmi, nacrta programa restrukturiranja i u njemu je participacija strateškog partnera na razini 50 posto, a drugih 50 posto obveza u iznosu od nekih 660 milijuna eura bio bi na državi. Međutim, ono što u ovom trenutku nemamo ili u što ni ja ni Vlada nismo sigurni, ima li država, odnosno Uljanik potentnog strateškog partnera koji je spreman i koji može financijski pratiti dinamiku restrukturiranja«, rekao je Horvat koji je u Bruxellesu sudjelovao na sastanku Vijeća EU-a za konkurentnost.


Ministar dodaje da, za razliku od prije tri ili četiri mjeseca, danas postoje »dva vrlo konkretna prijedloga, dvije renomirane grupacije koje grade brodove i koje su u svom poslovanju osigurale kontinuitet brodogradnje«.




»Talijanski Fincantieri i ukrajinski Smart Holding imaju vrlo jasne odrednice koje u ovom trenutku usuglašavamo da bismo im u jednom trenutku omogućili ulazak u ‘data room’ i dubinsko snimanje svih procesa i konkretne financijske situacije u 3. maju i Uljaniku, a da bi oni dali relevantnu ponudu na koju bi uprava i Vlada pristali. To bi bio dobar i jasan znak eventualnog početka restrukturiranja brodogradnje i u Puli i u Rijeci«, rekao je Horvat.


Uloga Vlade je, kako je rekao, da pomogne upravi u pronalaženju strateškog partnera za restrukturiranje brodogradilišta, koji bi bio spreman financijski pokreti 50 posto troškova toga procesa.


Prema pravilima EU-a, udio države u restrukturiranju može najviše iznositi 50 posto.


Horvat je izvijestio i da je od radnika 3. maja dobio zahtjev za pomoć te napomenuo da je 3. maj u vlasništvu Uljanik grupe i da država nema legitimitet posebno gledati na dionike te grupe.