Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 29° 1
Sutra: 29° 29° 1
23. kolovoza 2019.
Porez na dohodak

HUP o Marićevoj reformi: 'Smanjite visoki porez na dohodak svima, ovo sigurno neće zadržati mlade ljude u Hrvatskoj'

Ilustracija / Foto Sergej Drechsler
Ilustracija / Foto Sergej Drechsler
Autor:
Objavljeno: 25. srpanj 2019. u 15:53 2019-07-25T15:53:09+02:00

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) osvrnula se na najave ministra financija Zdravka Marića o nastavku porezne reforme. On predlaže da plaće radnika mlađih od 25 godina od sljedeće godine budu oslobođene poreza na dohodak, dok bi za one od 26 do 30 godina porez na dohodak bio niži za 50 posto od onoga koji se sada plaća.

- Svakako podržavamo namjeru daljnjeg poreznog rasterećenja građana i poduzetnika. Za konkretnije komentiranje prijedloga novog kruga poreznih izmjena nužno je pričekati cjeloviti prijedlog Ministarstva financija koji će biti stavljen na javnu raspravu.

Na temelju do sada dostupnih informacija ono što smatramo pozitivnim su prijedlozi da se plaćanje toplih obroka, smještaja, vrtića... tretira kao trošak za što su se poslodavci i HUP i zalagali. Pozitivno je i dizanje granice prihoda malih poduzetnika za plaćanje niže stope poreza na dobit.

Ono oko čega želimo čuti dodatna pojašnjenja i argumentacije su izmjene poreza na dohodak vezane uz dob zaposlenika. Mislimo da je to nepotrebno kompliciranje već ionako složenog sustava, koje osim toga može uzrokovati niz problema u praksi.

Što se primjerice događa s plaćom zaposlenika kada navrši 26. ili 31. godinu? - ona bi trebala pasti što je penalizacija zbog dobne granice. Poslodavci plaće ne određuju prema dobnoj granici već prema kompetencijama, iskustvu i produktivnosti zaposlenika.

HUP se zalaže za snižavanje visokih stopa poreza na dohodak općenito što bi pozitivno utjecalo na sve zaposlene, neovisno o dobnoj granici. Sumnjamo da ovakva mjera može zadržati mlade u zemlji jer oni mahom odlaze zbog dugoročne perspektive.

Konačno, ne podržavamo namjeru uvođenja dodatnih poreza na pojedine grupe proizvoda, kao što su bezalkoholna pića s visokim udjelom šećera. Iskustva drugih zemalja pokazala su da takvi porezi narušavaju konkurentnost domaće industrije, ugrožavaju radna mjesta, a imaju vrlo mali ili nikakav utjecaj na zdravlje, čime se obično opravdava njihovo uvođenje. Sustav zdravstva nužno treba reformu i veći angažman na preventivi kroz informiranje i edukaciju građana o važnosti brige za zdravlje i zdravim životnim stilovima, kažu u HUP-u.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka