Stigao odgovor

HRVATSKA NE SLUŠA UNESCO Štromarovo Ministarstvo: Na Plitvicama se gradnja ne može zaustaviti

Boris Pavelić

Foto: Nenad Reberšak

Foto: Nenad Reberšak

Taj stav ministarstvo objašnjava time što je »važeći prostorni plan uređenja NP Plitvička jezera donesen u Hrvatskom saboru kao podzakonski akt čija bi suspenzija predstavljala rušenje trodiobe vlasti i izrazitu pravnu nesigurnost, pa takva mogućnost niti ne postoji«.



ZAGREB – Usprkos zahtjevima struke, UNESCO-a i Svjetske unije za zaštitu prirode (IUCN), gradnja i izdavanje građevinskih dozvola u Nacionalnome parku Plitvička jezera neće biti zaustavljeni, poručilo je Ministarstvo graditeljstva. U pisanome odgovoru, kojim je u srijedu odgovorilo na pitanja postavljena u petak, ministarstvo HNS-ova Predraga Štromara ustvrdilo je kako »nije predviđeno zaustavljanje izdavanja građevinskih dozvola kao ni zaustavljanje gradnje za građevine s pravomoćnom građavinskom dozvolom«.


Taj stav ministarstvo objašnjava time što je »važeći prostorni plan uređenja NP Plitvička jezera donesen u Hrvatskom saboru kao podzakonski akt čija bi suspenzija predstavljala rušenje trodiobe vlasti i izrazitu pravnu nesigurnost, pa takva mogućnost niti ne postoji«.


Provodi se nadzor


Tim se odgovorom Hrvatska oglušuje na zahtjev Komisije za svjetsku baštinu UNESCO-a koja je, na nedavnoj sjednici u Krakowu, od Hrvatske eksplicitno zatražila »da ne izdaje nove građevinske dozvole« dok se ne provede cjeloviti inspekcijski nadzor i procjena utjecaja prostornog plana na plitvičku prirodu.




Usprkos tome, ministarstvo tvrdi kako je »pokrenulo niz radnji u cilju očuvanja« Plitvičkih jezera. Izrađena je, primjerice, »uputa o provedbi postupaka i izradi akata na temelju Prostornog plana NP Plitvička jezera«. Također, građevinska inspekcija provodi nadzor nad gradnjom, »a u planu je i provjera, odnosno nadzor nad izdanim aktima za gradnju«. U srcu Plitvica, podsjetimo, točno iznad njegove najpoznatije vizure, Velikog slapa, grade se novi turistički objekti zbog kojih plitvički branitelji već duže od mjeseca prosvjeduju u tamošnjem šatoru. Ministarstvo graditeljstva izvijestilo nas je i kako je »započeta procedura za moguće izmjene i dopune prostornog plana«.


Komentar stavova Ministarstva graditeljstva pokušali smo dobiti od ravnatelja NP Plitvice Anđelka Novosela, ali on nas je izvijestio kako je od pretpostavljenih iz Ministarstva zaštite okoliša dobio uputu da više ne daje izjave za medije. Takvu uputu Novosel još prošli tjedan nije imao, jer nam je tada dao opširan intervju u kojemu se zauzeo za obustavu izdavanja građevinskih dozvola privatnim investitorima, što traže i UNESCO i IUCN.


Privremeni moratorij


Novosel je u intervjuu pozdravio prijedlog izmjena i dopuna prostornog plana Plitvica, ali i upozorio da »procedura traje prilično dugo«. S obzirom na to, kazao je, »svakako bi trebalo prihvatiti sugestiju Komisije UNESCO-a za svjetsku baštinu, da se izdavanje građevinskih dozvola obustavi do izrade strateške ocjene prostornog plana. Kada budemo imali stratešku ocjenu, znat ćemo je li prihvatljivo daljnje izdavanje građevinskih dozvola – premda već danas vidimo da nije«, zaključio je.


Zahtjev za privremenim moratorijem na izdavanje građevinskih dozvola UNESCO-ova Komisija za svjetsku baštinu zatražila je u sklopu rasprave o tome trebaju li Plitvice biti uvrštene na Svjetski popis ugrožene baštine. Do veljače sljedeće godine, Hrvatska toj komisiji treba dostaviti izvještaj što je poduzela, pa će komisija iznova odlučivati o uvrštenju Plitvica na popis ugrožene baštine.


Kako sada stvari stoje, opasnost je posve realna.