Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 11° 6
Sutra: 11° 11° 6
28. siječnja 2020.
Gotovinci galopiraju

HNB je na potezu: Unatoč upozorenju, nastavljen rast gotovinskih nenamjenskih kredita, i to po dvoznamenkastim stopama

Foto Vedran Karuza
Foto Vedran Karuza
Autor:
Objavljeno: 16. srpanj 2019. u 20:08 2019-07-16T20:08:43+02:00

Hrvatska narodna banka je još krajem veljače kreditnim institucijama preporučila strože uvjete novog gotovinskog nenamjenskog kreditiranja, a potrošače pozvala na razboritost pri zaduživanju

RIJEKA - Gotovinski nenamjenski krediti nastavljaju rasti po dvoznamenkastim stopama, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke (HNB), koje prenose analitičari Raiffeisen banke, koji takav razvoj događaja smatraju rezultatom povoljnih kretanja na tržištu rada i povoljnih uvjeta financiranja.

Prema HNB-ovim podacima, gotovinski nenamjenski krediti s udjelom od 39,3 posto u kreditima odobrenima stanovništvu, nastavljaju dakle s dvoznamenkastim godišnjim stopama rasta te su, uz godišnju stopu rasta od 11,8 posto, krajem svibnja iznosili 50,7 milijardi kuna.

Izrazito brzi rast gotovinskih nenamjenskih kredita u središnjoj banci već neko vrijeme detektiraju kao problem. Štoviše, guverner HNB-a Boris Vujčić svojevremeno je potvrdio da u ovom slučaju postoje i određene paralele sa slučajem »švicarac« jer banke idu na odobravanje gotovinskih kredita koji imaju višu kamatnu stopu, iako primjerice istom klijentu ne bi odobrili jeftiniji stambeni kredit istih ostalih performansi.

Upozorio je prije koji mjesec i na regulatornu arbitražu gdje se potražnja usmjerava prema gotovincima koji imaju manje zahtjevnu proceduru odobravanja, što može negativno utjecati na kvalitetu portfelja, te je opasnije i za građane i za banke. HNB je tada izdao preporuku da se »prikoči« jer nije uputno da se gotovinski nenamjenski krediti, bez snažnih kolaterala, nude u zamjenu za sve ostale namjene, koje traže strožu proceduru, primjerene instrumente osiguranja itd.

Treba napomenuti da često i sami građani traže i biraju ove kredite bez obzira što je kamata viša jer je jednostavnije i lakše do njih, a k tome banka ne zna ni što je konačna namjena kredita, ne traži kolateral, hipoteku itd.

Ekonomske neravnoteže

Bilo je u središnjoj banci rečeno i da će se, ako banke ne budu slušale preporuke, aktivirati konkretniji penali, a guverner je svojevremeno govorio i o vraćanju bankarskih bonusa u slučaju prekomjernih gubitaka po ovim plasmanima. No, očito je da politika mrkve nije urodila plodom: potražnja postoji, a banke se i dalje nadmeću brzinom i »povoljnošću« gotovinaca, pa je pitanje što će HNB sada učiniti.

Rast gotovinskih kredita u korelaciji je s rastom osobne potrošnje kao najvažnije komponente rasta BDP-a, no kako se gospodarstvo još uvijek nije restrukturiralo iz uvoznog u izvozno, tako ponovno snažnije raste uvoz jer se kupuje inozemna roba. Hrvatska ekonomija strukturno je u problemu jer čim krene rast, odmah se povećavaju i makroekonomske neravnoteže.

Državna potrošnja ostala je visoka, još je i veća, a o problemu redundancije lokalne vlasti (505 gradova i općina) više nitko i ne govori, s tim da problem nije samo trošak, već prije svega pad kvalitete javne usluge uslijed »razmrvljenosti« njene ponude.

Uglavnom, vezano uz isključivo ovaj podatak o rastu gotovinskih kredita (koji i prenose), analitičari Raiffeisen banke su optimistični, odnosno smatraju da su »ovakva kretanja rezultat povoljnih kretanja na tržištu rada (rast plaća i zaposlenosti) u okruženju niskih troškova financiranja, uz nastavak rasta potrošačkog optimizma.« Uz nastavak povoljnih gospodarskih kretanja, sličan trend očekuju i u idućim mjesecima, iako nešto sporijom dinamikom s obzirom na, navodi se, preporuku HNB-a bankama o postupanju pri odobravanju nestambenih kredita potrošačima. 

Kako smo već spomenuli, HNB je dakle još krajem veljače kreditnim institucijama preporučio strože uvjete novog gotovinskog nenamjenskog kreditiranja, a potrošače pozvao na razboritost pri zaduživanju.

Najviše stambenih kredita

Prema podacima HNB-a, ukupni krediti sektoru stanovništva na kraju svibnja su iznosili 128,9 milijardi kuna, pri čemu je na godišnjoj razini nastavljeno ubrzavanje stope rasta nominalnih stanja kredita na 6,3 posto, dok su u odnosu na travanj ukupni krediti sektoru stanovništva bili viši za 1,1 milijardu kuna ili 0,9 posto. Pozitivne godišnje stope rasta traju neprekidno od rujna 2017. godine, ukazujući na oporavak kreditne aktivnosti prema stanovništvu.

Prema podacima na osnovi transakcija (koji isključuju utjecaj tečaja, cjenovnih prilagodbi vrijednosnih papira, reklasifikacija te otpisa plasmana), plasmani sektoru stanovništva potvrđuju povoljna kretanja kreditne aktivnosti budući da se uz mjesečni rast od 0,8 posto, na godišnjoj razina stopa rasta plasmana stanovništvu zadržala na razini iz travnja (plus 6,8 posto). Najznačajniji udio (42,5 posto) odnosi se na stambene kredite koji su krajem svibnja iznosili 54,8 milijardi kuna.

Rastu i stambeni krediti, te cijene nekretnina

Uz gotovinske nenamjenske, snažno rastu i stambeni krediti, budući da su kamate na povijesno najnižim razinama. Analitičari već upozoravaju da je tržište pregrijano, da cijene nekretnina lete u nebo – u tri godine, otkako rastu, porasle su 30-ak posto – te da ova dinamika nije održiva budući da se može desiti da u slučaju nekog eksternog šoka, kamate naglo porastu, a građani ostanu s visokim kreditima na temelju precijenjenih kolaterala.

Inozemna potražnja otežava situaciju domaćoj (jer dodatno diže cijene), a tržište potiču i državne subvencije sufinanciranja rate kredita čiji novi ciklus kreće na jesen. Time, s jedne strane olakšavaju kupnju, a s druge dodatno potpiruju cijene. Bankari pak tvrde da kreditnog balona nema, jer je potražnja kvalitetnija nego prije krize, no odluka je naravno na svakom pojedincu ponaosob. Ipak, središnja banka je regulator sa stručnim potencijalom što znači da bi trebala raditi na preventivi, tim više što se ima na čemu učiti...

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.


Promo
U Rijeku stiže PauzaGO: nova usluga omiljene Pauze