Daleko od faze oporavka

HGK: Smanjenje prognoze rasta hrvatskoga gospodarstva očekivano

Hina

U Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) ocijenjuju kako je smanjenje prognoze Svjetske banke o rastu hrvatskoga gospodarstva u ovoj godini na 0,5 posto očekivano, a upozoravaju da, ako i dođe do blagog rasta, to ne znači da je Hrvatska došla u fazu oporavka, za koji su potrebne stope rasta od najmanje 3 do 4 posto



ZAGREB  U Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) ocijenjuju kako je smanjenje prognoze Svjetske banke o rastu hrvatskoga gospodarstva u ovoj godini na 0,5 posto očekivano, a upozoravaju da, ako i dođe do blagog rasta, to ne znači da je Hrvatska došla u fazu oporavka, za koji su potrebne stope rasta od najmanje 3 do 4 posto.


Svjetska banka više je nego upola smanjila prognozu rasta hrvatskoga gospodarstva u 2015. godini. Predviđaju kako će hrvatsko gospodarstvo ove godine porasti za samo 0,5 posto, a ne 1,2 posto, kako je bilo prognozirano u lipnju prošle godine. Ta je prognoza, rasta za 1,2 posto, pomaknuta za 2016. godinu za koju su prije u Svjetskoj banci prognozirali rast od 1,8 posto.


Komentirajući prognoze Svjetske banke direktor Sektora za financijske institucije, poslovne informacije i ekonomske analize HGK Zvonimir Savić ističe da »ako i dođe do blagog rasta, to ne znači da je Hrvatska došla u fazu oporavka«.




»Rast od 0,2 ili 0,5 posto ne znači ništa. Da bi došli do neke faze gospodarskog oporavka Hrvatska mora ostvarivati godišnje stope rasta od najmanje 3 do 4 posto realno gledajući«, kazao je Savić, prenosi se u komentaru HGK.


Osim za Hrvatsku, Svjetska banka upozorava i na neujednačen oporavak svjetskoga gospodarstva u cjelini, pod pritiskom posrtanja eurozone i Japana.


 Za svjetsko gospodarstvo u cjelini banka prognozira rast od tri posto u ovoj godini te od 3,3 posto u 2016. U 2017. trebao bi neznatno usporiti, na 3,2 posto.


Prognoze za Hrvatsku objavila je u skupini tranzicijskih europskih zemalja koja još obuhvaća Češku, Slovačku, Estoniju, Latviju, Litvu, Poljsku i Rusku Federaciju. U Svjetskoj banci očekuju da će ta skupina zemalja u cjelini u ovoj godini ostvariti rast od 3 posto, koji bi iduće godine trebao ubrzati na 3,6 posto te na četiri posto u 2017.


Iz HGK ističu kako predsjednik Svjetske banke Jin Yong Kim smatra kako je ključno da zemlje uklone nepotrebne zapreke ulaganjima privatnog sektora. Privatni sektor najveći je izvor radnih mjesta, koja mogu milijune ljudi izvući iz siromaštva, smatra Yong Kim.