Za 76,5 milijuna kn

HEP Plin preuzeo dvije PPD-ove tvrtke – Distribucija plina i Opskrba kućanstva

Hina

Foto Arhiva NL

Foto Arhiva NL

"HEP Plin je na taj način stekao vlasništvo nad 702 kilometara plinske distribucijske mreže u Vukovarsko-srijemskoj županiji te preuzeo opskrbu novih 10.800 kupaca", navodi se u priopćenju



ZAGREB HEP Plin je od vukovarske tvrtke Energia naturalis kupio PPD-Distribuciju plina i PPD-Opskrbu kućanstava, a vrijednost ugovora o kupoprodaji tih dviju tvrtki je 76,5 milijuna kuna, izvijestili su u utorak iz Hrvatske elektroprivrede (HEP).


“HEP Plin je na taj način stekao vlasništvo nad 702 kilometara plinske distribucijske mreže u Vukovarsko-srijemskoj županiji te preuzeo opskrbu novih 10.800 kupaca”, navodi se u priopćenju.


Iz HEP-a ističu kako je tim akvizicijama HEP Plin potvrdio položaj jednog od vodećeg distributera i opskrbljivača plinom.




S današnjim akvizicijama, HEP Plin će opskrbljivati ukupno 93.000 kupaca te upravljati s 3.880 kilometara plinske distribucijske mreže na području četiri susjedne županije u istočnoj Hrvatskoj – Osječko-baranjskoj, Požeško-slavonskoj, Virovitičko-podravskoj i Vukovarsko-srijemskoj.


“Preuzimanje ove dvije tvrtke nastavak je realizacije strategije HEP grupe, koja je usmjerena daljnjem razvoju plinskog poslovanja te aktivnom sudjelovanju u procesu okrupnjavanja na hrvatskom plinskom tržištu. Kao jedan od najznačajnijih subjekata na hrvatskom tržištu plina, a na temelju iskustva i polustoljetne tradicije plinskog poslovanja u ovom dijelu Hrvatske, građanima i tvrtkama u Vukovarskoj-srijemskoj županiji možemo jamčiti nastavak sigurne i stabilne usluge opskrbe plinom“, ističe u priopćenju predsjednik Uprave HEP-a Frane Barbarić.


PPD-Distribucija plina upravlja sa 702 kilometara distribucijske mreže na području grada Vukovara i 10 općina Vukovarsko-srijemske županije, a na području te županije PPD-Opskrba kućanstava opskrbljuje više od 10.000 obračunskih mjernih mjesta (kućanstava i stambenih kotlovnica), od čega je njih 60 posto na području grada Vukovara.


U 2019. godini mreža je obuhvaćala oko 10.800 potrošača plina, od čega 10.240 potrošača iz kategorije kućanstava. U posljednje četiri godine potrošačima je godišnje isporučeno prosječno oko 130 milijuna kilovatsati (kWh) plina.


“Okrupnjavanje lokalnih distributera prirodnoga plina nužnost je u cijeloj Republici Hrvatskoj zbog osiguravanja bolje tržišne pozicije, optimiziranja troškova održavanja distribucijske mreže i sigurnosti opskrbe prirodnim plinom”, ističe predsjednik Uprave Energia naturalis grupe Pavao Vujnovac.


Kaže i kako je “izazovan proces preuzimanja” dvije tvrtke iz sastava PPD grupe (Prvo plinarsko društvo) trajao nekoliko mjeseci.


“Nakon neobvezujućih ponuda zainteresiranih partnera obavljena je dubinska analiza tvrtki poslije koje su pristigle i obvezujuće ponude, a zatim je održano i nadmetanje na kojem je odabrana najbolja ponuda tvrtke HEP Plin, Osijek. U cijelom procesu posebno smo vodili računa o socijalnom aspektu preuzimanja”, ističe Vujnovac.


Iz HEP-a u priopćenju najavljuju da će preko HEP Plina nastaviti s aktivnostima na preuzimanju plinske mreže u vlasništvu jedinica lokalne samouprave te akvizicijama drugih tvrtki koje se bave distribucijom i opskrbom plinom.


Podsjećaju da su 2018. preuzeli distribucijsku mrežu Općine Feričanci, a 2019. tvrtku za distribuciju i opskrbu plinom Plin Vtc iz Virovitice.


Dugoročni planovi HEP Plina usmjereni su na izgradnju dodatne plinske mreže te uvođenje novih tehnologija, poput daljinskog očitanja i “pametnih” plinomjera, čime se osiguravaju temelji za daljnje povećanje broja kupaca, količine distribuiranog plina i povećanje kvalitete usluge, zaključuje se u priopćenju HEP-a.