Besramno i neodgovorno

HEP Obnovljivi izvori: Državna tvrka koja u 8 godina nije napravila – ništa

Bojana Mrvoš Pavić

Tvrtka ima sedmero zaposlenih, vlastite urede unutar HEP-a, automobile, ali niti jedan dosad realizirani, gotov projekt. Očito je 2006. godine osnovana kako bi se zadovoljio »zeleni« imidž HEP-a



ZAGREB  Prije osam godina HEP je osnovao svoju tvrtku-kćer HEP Obnovljivi izvori d.o.o. kojoj je zadaća, kako piše i na njezinim stranicama, baviti se pripremom, izgradnjom i korištenjem kapaciteta za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora energije. Vizija ove tvrtke je, kaže se »biti vodeći investitor i proizvođač električne energije iz obnovljivih izvora u regiji, ostvarivati profit od prodaje električne energije iz obnovljivih izvora – malih hidroelektrana snage do deset megavata, vjetroelektrana, geotermalnih elektrana, elektrana na biomasu i iz drugih izvora«.


Tvrtka ima sedmero zaposlenih, vlastite urede unutar HEP-a, automobile, ali niti jedan dosad realizirani, gotov projekt. Očito 2006. godine osnovana kako bi se zadovoljio »zeleni« imidž HEP-a, tvrtka HEP Obnovljivi izvori do sada nije sagradila niti jednu vjetroelektranu, malu hidroelektranu, geotermalnu elektranu ili bilo što drugo od navedenog, niti je instalirala, primjerice, ijedan fotonaponski sustav za proizvodnju energije iz sunčeve svjetlosti.


Na pitanje koliko je projekata u svojih osam godina njihova tvrtka HEP Obnovljivi izvori d.o.o. realizirala, iz HEP-a odgovaraju kako je HEP investirao, a HEP ESCO razvio i instalirao devet fotonaponskih elektrana snage do 30 kW na krovovima poslovnih objekata u vlasništvu  HEP-a d.d.




Devet fotonaponskih elektrana na HEP-ovim krovovima nisu, međutim, projekt HEP-Obnovljivih izvora, već druge HEP-ove tvrtke, HEP– ESCO d.o.o., koja broji 23 zaposlenih i zadaća joj je razvijati i izvoditi projekte energetske učinkovitosti.


Više u današnjem tiskanom izdanju Novog lista…