Ministar o lapsusu

Grčić: HDZ najavljuje smanjenje PDV-a, a ne objašnjava koje će troškove proračuna zbog toga rezati

Hina

Foto N. REBERŠAK

Foto N. REBERŠAK

 "Znači, ako smanjujete PDV i prihode, morate ljudima jasno reći gdje ćete rezati i očekujem od ekipe iz HDZ-a da odgovori jesu li one najave o rezanju mirovina i troškova u zdravstvu bile istintie, gdje su to sada sakrili od javnosti i je li 'dolina suza' njihov stvarni program, a koji javnost nije vidjela", poručuje Grčić



ZAGREB – Potpredsjednik Vlade Branko Grčić odbacio je u srijedu optužbe HDZ-a da je nesposoban i nekompetentan jer ne zna koliko iznosi 2 posto od ukupnog godišnjeg PDV-a kazavši kako mu se u javnom nastupu dogodio lapsus, a HDZ je pozvao da objasni na kojim će stavkama proračuna rezati troškove kako ne bi povećali deficit, s obzirom na to da u predizbornom programu najavljuju smanjenje PDV-a na 23 posto.


 Grčić je u izjavi za novinare u Banskim dvorima odgovorio na priopćenje HDZ-a koji ga je prozvao  zbog nastupa u HTV-ovoj emisiji “Otvoreno” te je kazao kako mu se dogodio lapusus u kojem je rekao da 2 posto PDV-a iznosi 7 milijardi kuna. “Dva posto BDP-a je 7 milijarde kuna, a 2 posto PDV-a je nešto drugo, nešto malo manje jer se PDV plaća na osobnu finalnu potrošnju i to je ipak nešto manje od BDP-a”, rekao je Grčić. Potpredsjedniku Vlade se i ovom prilikom dogodio identičan lapsus te je u jednom trenutku kazao BDP umjesto PDV, što je uz smijeh ispravio.


 Grčić u svom odgovoru HDZ-u naglašava kako ta stranka ne odgovara na ključno pitanje postavljeno i u jučerašnjoj emisiji – ako smanjujete PDV za nekoliko milijardi kuna, onda morati reći javnosti gdje ćete rezati, jer ne možete smanjiti deficit tako da smanjujete prihod proračuna.




 ”Znači, ako smanjujete PDV i prihode, morate ljudima jasno reći gdje ćete rezati i očekujem od ekipe iz HDZ-a da odgovori jesu li one najave o rezanju mirovina i troškova u zdravstvu bile istintie, gdje su to sada sakrili od javnosti i je li ‘dolina suza’ njihov stvarni program, a koji javnost nije vidjela”, poručuje Grčić.


 Naglašava da SDP u ovom trenutku “nije za tako radikalno smanjenje PDV-a jer je to ogroman trošak za proračun, nenadoknadiv u kratkom roku”.


 ”Jedino u slučaju da se u idućoj godini još više ubrza gospodarski rast i stope se povećaju preko 3 posto bit će eventualno moguće korekacije na strani PDV-a. U ovom trenutku to nije realno”, ističe Grčić.


 Potvrđuje da će vladajuća kolacija, ako pobijedi na izborima, uvesti međustopu od 13 posto PDV-a u poljoprivredi na 15-ak proizvoda, među kojima i na riječnu i morsku ribu, slično kao u turizmu.


 ”Digli smo industriju, digli smo turizam i želimo sada dodatno potaknuti poljoprivredu i, najavažnije, smanjiti prekograničnu trgovinu, to da naši ljudi odlaze kupovati jefitnije proizvode kod susjeda upravo zato jer oni imaju tu nižu međustopu”, kazao je. “Želimo barem malo doprinjeti većoj konkurentnosti naših domaćih proizvoda, povećati domaću proizvodnju, a ako je moguće i njhov izvoz.”


 To nisu samo poljoprivredni proizvodi već i riječna i morska riba, dodaje Grčić, jer tu imamo jedan veliki zamah i oko 2 milijarde kuna pripremljenih kroz EU fondove za daljnji razvoj aquakulture.