Ima 33,95 posto dionica

General Čermak preuzimanjem Tankerkomerca preuzima i Marinu Zadar

Zadarski list



ZAGREB Tvrtka Crodux Derivati dva (CDD) za trgovinu naftnim derivatima i plinovima jučer je na internetskim stranicama Zagrebačke burze izdala Obavijest o nastanku obveze za objavljivanje ponude za preuzimanje društva Tankerkomerc iz Zadra u skladu sa Zakonom o preuzimanju trgovačkih društava, piše Zadarski list


Navode kako je temeljni kapital Tankerkomerca 64 milijuna kuna koji je podijeljen na 34.182 redovitih dionica. CDD je tvrtka u 100-postotnom vlasništvu Crodux derivata koje je u vlasništvu generala Ivana Čermaka. CDD je na kraju 2016. godine obuhvaćalo 72 benzinske stanice i imalo je oko 800 zaposlenika.


Crodux Derivati dva je 19. siječnja 2018. godine držao 7.889 dionica Tankerkomerca koje čine 23,08 posto temeljnog kapitala, a istog dana je na burzi kupio dodatne dionice koje čine 10,87 posto. Ukupno je time CDD došao do vlasništva nad 33,95 posto dionica zadarske tvrtke. Zbog toga je prema Zakonu CDD-u nastala obveza za objavu ponude za preuzimanje Tankerkomerca. Predmet ponude su sve preostale redovite dionice Tankerkomerca, osim onih na kojima je zasnovan teret, kao ni one neotplaćene u pretvorbi i privatizaciji, navodi se između ostalog u Obavijesti koju je potpisala članica Uprave Croduxa derivata dva Draga Antić.




Inače, Tankerkomerc zadnjih nekoliko godina surađuje s još jednom od tvrtki u vlasništvu Ivana Čermaka, Crodux plinom, kojem je iznajmilo terminal u Gaženici. Još tada su počele špekulacije kako je pravi cilj Čermaka preuzimanjem cijelog Tankerkomerca doći do vlasništva nad Marinom Zadar, zbog koje se ova zadarska tvrtka već godinama tuži s državom, piše Zadarski list.