Saga o nagodbi je gotova

GOTOVO JE, GOTOVO: Nagodba o Agrokoru napokon je prihvaćena i to šest dana prije isteka roka

Hina

snimio Darko Jelinek

snimio Darko Jelinek

 Za nagodbu je glasalo 80,2 posto tražbina s pravom glasa. Pravo glasa imali su vjerovnici čija ukupna potraživanja iznose 33,75 milijardi kuna, a zeleno svjetlo za nagodbu dali su vjerovnici čiji je ukupan dug nešto veći od 27 milijardi kuna.



Nakon četverosatnog ročišta, vjerovnici Agrokora prihvatili su nagodbu koja znači da oni postaju, umjesto Ivice Todorića, vlasnici najveće hrvatske kompanije. Za nagodbu je glasalo 80,2 posto tražbina s pravom glasa. Pravo glasa imali su vjerovnici čija ukupna potraživanja iznose 33,75 milijardi kuna, a zeleno svjetlo za nagodbu dali su vjerovnici čiji je ukupan dug nešto veći od 27 milijardi kuna.


Višesatno ročište zapravo se svelo na tih desetak minuta u kojima su vjerovnici odlučivali o prijedlogu nagodbe, nakon što su na samom početku oni koji su u košarkašku dvoranu Dražen Petrović stigli s pravom glasa odlučili da to pravo imaju ui vjerovnici čije su tražbine osporene, ali su se pojavili na jučerašnjem ročištu. Tako su priznali pravo glasa za vjerovnike koji imaju čak osam milijardi kuna tražbine.


No, i jedni i drugi, bilo je jasno od početka, ne pripremaju nikakvo iznenađenje i očekuju da će najviše svog novca vratiti ukoliko Agrokor nastavi raditi, a najveći među njima postat će i dominantni vlasnici kompanije.





ZAGREB – Financijski savjetnik za određenu grupu dobavljača i određene vlasnike dužničkih vrijednosnica, kazao je u srijedu da određeni vjerovnici nisu glasovali za nagodbu prvenstveno iz pragmatičkih razloga, odnosno nezadovoljstva koliko su dosad plaćeni i koliko će biti u budućnosti, kao i koliki će biti njihov vlasnički udjel u novom Agrokoru.


Napominje da svi koji su glasovali protiv imaju zakonski rok od 15 dana da podnesu tužbu, nakon čega prvo slijedi rješenje Trgovačkog suda, nakon čega se ide na Visoki trgovački sud, tako da se “tamo negdje oko 10. mjeseca očekuje puna pravomoćnost”.


Kada je riječ o operativnom poslovanju Agrokora do tada, vjeruje da će ljetna sezona doprinijeti daljnjoj opstojnosti grupe.


Upitan o procjeni toga hoće li Agrokor nastaviti poslovati kao jedna cjelina te postoji li takav dogovor među ključnim novim vlasnicima, Japunčić je kazao da je po njegovu, i mišljenju dijela stručne javnosti, bolje da Agrokor ostane grupa.


Ako se u budućnosti cijeli biznis restrukturira i postavi na još bolje noge bit će bolja i buduća evaluacija i u slučaju prodaje postići će se veća vrijednost nego u pojedinačnoj prodaji, kazao je Japunčić.



Nakon što sutkinja objavi rješenje, počinju teći rokovi za žalbe, a ako i to prođe bez obrata u sljedećih pola godine, odnosno do početka 2019., novi bi vlasnici trebali u potpunosti preoblikovati i preuzeti Todorićevu kompaniju.


Premijer Andrej Plenković, pri posjeti Varaždinu, komentirao je postignutu nagodbu u Agrokoru. Izjavio je kako je bitno da novi suvlasnici u koncernu pokažu vjeru u novu kompaniju i u njezinu sposobnost da generira dobit.


Premijer Andrej Plenković u srijedu je u Varaždinu na pitanje novinara je li mu ‘pao kamen sa srca’ zbog uspješnog završetka nagodbe u Agrokoru, kazao da prije svega čestita većini vjerovnika koji su izglasali nagodbu.


“Želim ponoviti da su hrvatska država i Vlada u vrlo kratkom roku, u zahtjevnim okolnostima, i u kontekstu koji se sada potpuno zaboravlja, kada je Agrokoru prijetio stečaj i financijska katastrofa za brojne tvrtke i dobavljače i male poljoprivrednike, ipak našla rješenje u razumom roku od 15 mjeseci da se sačuvaju radna mjesta i da omogućimo ekonomsku budućnost i Agrokora i njegovih partnera”, poručio je Plenković iz Varaždina gdje je Vlada u srijedu održala 4. sastanka sa županima, predstavnicima Udruge gradova i Udruge općina.


Ocijenio je da je kvaliteta cijelog procesa izvanredne uprave danas dobila legitimaciju onih koji su najbitniji – onih koji su imali tražbine prema Agrokoru.


“Činjenica je da smo uz sve moguće pokušaje političke destabilizacija tog procesa, pa i Vlade, odoljeli svim tim napadima, da smo stalno držali jedan te isti smjer, a to je opći interes hrvatskog gospodarstva, hrvatske države i zaposlenika, i da smo poslali poruku povjerenja u naš pravni sustav i stranim partnerima kako se Hrvatska snašla u ovom kontekstu. Za mene je to iznimno ohrabrujuće, kao i što je u međuvremenu stigla ocjena da je zakon u skladu s Ustavom, i što je posredno uvršten i u pravnu stečevinu EU kroz aneks odgovarajućoj uredbi koja govori o insolvencijskim postupcima država članica, što je pretpostavka za priznanje sudskih odluka temeljem ovog zakona u drugim članicama”, rekao je.


Naveo je i da “smo državama u susjedstvu učinili uslugu, jer su mnoge Agrokorove kompanije radile na njihovim tržištima”, poručivši da “svi ukupno možemo biti zadovoljni postignutim”.


Na pitanje zahvaljuje li Martini Dalić, bivšoj potpredsjednici Vlade i ministrici gospodarstva koja je dala ostavku pod pritiskom afere “mailovi Borg skupine” Plenković je potvrdno odgovorio. A na pitanje je li se danas čuo s Dalić, odgovorio je da danas nije, ali da je ona dala veliki doprinos svemu.


Plenković je, odgovarajući na upit, rekao i da sada slijedi faza potvrde nagodbe od Visokog trgovačkog suda, pa faza implementacije, procijenivši da će to ‘uzeti’ barem još pola godine, a u konačnici slijedi i nova vlasnička struktura koja će napraviti i novu strukturu korporativnog upravljanja.


“Ono što je nama bitno da svi novi suvlasnici, da ih tako nazovem, pokažu vjeru u novu kompaniju, u njenu sposobnost da generira dobit i u njenu važnost za hrvatsku ekonomiju i mogućnost da ne samo oni kao vlasnici imaju korist, nego i Hrvatska, i na tom tragu očekujem i njihovo ponašanje”, poručio je premijer Plenković.


Peruško zadovoljan i bez komentara na Todorićevu prijavu 


Izvanredni povjerenik za Agrokor Fabris Peruško istaknuo je kako je zadovoljan što su vjerovnici podržali nagodbu s udjelom u ukupnim tražbinama većim od 80 posto, što je daleko više od potrebne većine.


“Danas su vjerovnici Agrokora priveli gotovo kraju postupak izvanredne uprave. Preostaje nam čekanje pravomoćnosti presude i sama implementacija nagodbe. Izrazio bih zadovoljstvo što su vjerovnici podržali nagodbu s više od 80 posto, što je daleko više od zakonom vrlo visoko predviđene dvotrećinske većine”, rekao je Peruško.


Zahvalio je vjerovnicima na suradnji tijekom postupka, članovima vjerovničkog vijeća koji su radili tijekom cijelog postupka i pomagali pri definiranju nagodbe te svima koji su radili na samoj nagodbi. Zahvalio je i zaposlenicima Agrokora koji su, kako je rekao, u zadnjim trenucima pred otvaranje postupka izvanredne uprave i tijekom samog postupka uprave pomagali da se poprave rezultati Agrokora te da se omogući izlazak iz tog postupka.


“Zahvala i Vladi Republike Hrvatske koja je pravovremeno reagirala donošenjem zakona i na pomoći tijekom samog postupka”, naglasio je Peruško.


Na novinarski upit ima li poruku za one koji misle osporavati nagodbu, Peruško je rekao da svatko može iskoristiti svoje zakonsko pravo te da izvanredna uprava nema poseban komentar na to.


Također, Peruško nije želio komentirati kaznenu prijavu koju je protiv njega podnio Ivica Todorić.