Statistika

Eurostat objavio: Hrvatska ima statistički najveći pad nezaposlenosti među članicama EU-a na godišnjoj razini

Hina

Među zemljama članicama u listopadu su najniže stope nezaposlenosti zabilježile Češka, 2,2 posto, i Njemačka, 3,3 posto. Najviša je, pak, zabilježena u Grčkoj, 18,9 posto u kolovozu, a slijedi Španjolska, 14,8 posto



Nezaposlenost u Europskoj uniji zadržala se u listopadu na 6,7 posto, najnižoj razini od siječnja 2000., a Hrvatska je zabilježila najveći pad na godišnjoj razini među zemljama EU-a, pokazuju podaci Eurostata.


Prema podacima europskog statističkog ureda, temeljenim na metodologiji ILO-a, u listopadu je sezonski prilagođena stopa nezaposlenosti u 28-članoj EU iznosila 6,7 posto, što znači da je ostala nepromijenjena u odnosu na rujan. U listopadu prošle godine iznosila je 7,4 posto.


Na području 19-člane eurozone stopa nezaposlenosti također se nije mijenjala u odnosu na prethodni mjesec kada je iznosila 8,1 posto, što je njezina najniža razina od studenoga 2008. U listopadu prošle godine iznosila je 8,8 posto.




U Eurostatu procjenjuju da je u listopadu na području Europske unije bilo ukupno 16,626 milijuna nezaposlenih, od toga u eurozoni 13,172 milijuna. U odnosu na rujan njihov je broj u EU smanjen za četiri tisuće, dok je u eurozoni povećan za 12 tisuća.


U odnosu na lanjski listopad njihov je broj smanjen za 1,523 milijuna u Uniji i za 1,121 milijun na području jedinstvene valute.


Među zemljama članicama u listopadu su najniže stope nezaposlenosti zabilježile Češka, 2,2 posto, i Njemačka, 3,3 posto. Najviša je, pak, zabilježena u Grčkoj, 18,9 posto u kolovozu, a slijedi Španjolska, 14,8 posto.


U Hrvatskoj je stopa nezaposlenosti mjerena ILO-ovom metodologijom kliznula u listopadu na 8,1 posto, s rujanskih 8,2 posto, pokazuju Eurostatovi podaci.


U odnosu na prošlogodišnji listopad manja je za 2,1 postotni bod, što je najveći pad na godišnjoj razini među članicama EU, navode u Eurostatu.


Među zemljama s najvećim padom stope nezaposlenosti na godišnjoj razini izdvajaju se još i Grčka, za 1,9 postotnih bodova, Španjolska, za 1,8 postotnih bodova, te Portugal, za 1,7 postotnih bodova.


Nezaposlenost mladih gotovo nepromijenjena


U dobnoj skupini do 25 godina stopa nezaposlenosti na razini Europske unije zadržala se u listopadu na razini prethodnog mjeseca kada je iznosila 15,3 posto. U listopadu prošle godine iznosila je 16,3 posto.


Stopa nezaposlenosti mladih najniža je od kada je Eurostat u siječnju 2000. počeo objavljivati mjesečna izvješća o nezaposlenosti.


Većih promjena nije bilo ni u eurozoni, gdje je stopa nezaposlenosti mladih u listopadu blago porasla, na 17,3 posto, s rujanskih 17,1 posto. U prošlogodišnjem listopadu iznosila je 18,1 posto.


Ukupno je u listopadu bez posla u EU bilo 3,468 milijuna mladih, od čega 2,503 milijuna u eurozoni. U usporedbi s listopadom 2017. njihov je broj smanjen za 215 tisuća u Uniji i za 78 tisuća u eurozoni.


Najniža stopa nezaposlenosti mladih zabilježena je u listopadu u Češkoj, od 5,2 posto. Slijede Njemačka sa 6,2 posto, te Nizozemska sa 7,2 posto.


Najvišu stopu nezaposlenosti među zemljama EU-a zabilježila je Grčka, 36,8 posto u kolovozu. Slijede Španjolska s 34,9 posto i Italija s 32,5 posto.


U Hrvatskoj je u trećem tromjesečju stopa nezaposlenosti građana u dobnoj skupini do 25 godina iznosila 23,7 posto, čime je revidiran podatak iz prethodnog Eurostatovog izvješća prema kojem je iznosila 23 posto.


Bez posla je u Hrvatskoj prema Eurostatovom izvješću u trećem tromjesečju bilo 34 tisuće mladih, čime je potvrđen podatak iz prethodnog mjesečnog izvješća.