Financijska pismenost

Erste banka pokrenula besplatnu »Školu pametnih financija«, očekuju 10.000 polaznika

Hina

Foto Damir Škomrlj

Foto Damir Škomrlj

Građani će na radionicama moći saznati o jednostavnim alatima za svakodnevno upravljanje osobnim financijama, svjesnom donošenju odluka, štednim navikama, izračunati svoje ukupne obaveze i drugo



RIJEKA Erste banka u srijedu je u Rijeci predstavila nacionalni program financijske pismenosti »Škola pametnih financija«, namijenjen svim građanima koji na besplatnim radionicama žele naučiti više o upravljanju osobnim financijama.


Kako je rečeno, cilj programa je potaknuti što veći broj građana na usvajanje znanja i vještina iz upravljanja osobnim financijama, na promišljanje o životnim i financijskim ciljevima te svjesnom upravljanju potrošnjom.


Prije pokretanja programa proveden je pilot projekt na kojemu je bilo oko 1.000 sudionika, a lani je provedeno i istraživanje, koje je pokazalo da 87 posto građana prepoznaje važnost financijske pismenosti te da je njih 36 posto spremno izdvojiti vrijeme za edukaciju. Ispitanici smatraju da bi odgovornost za financijsku pismenost građana te poduku u tom području trebale imati obrazovne ustanove (45 posto) i oni sami (42 posto), zatim obitelj (25 posto) i banke (17 posto.)




Predsjednik Uprave Erste banke Christoph Schoefboeck kazao je da je program počeo prije nekoliko mjeseci te da se tijekom 2019. očekuje oko 10.000 polaznika. Radionice i edukacije usmjerene su na ponašanja i navike, održavat će se u prostorijama banke, kao i u tvrtkama, školama i drugim institucijama, a mogu se prijaviti sve fizičke osobe i organizacije. Od te akcije, kazao je, banka ne očekuje nikakvu zaradu, ali će edukacija koristiti i građanima i banci.


Na pitanje koja će to znanja polaznici usvojiti, odnosno u kojem dijelu im je najpotrebnija edukacija, s obzirom na konkretne situacije, primjerice kredite u švicarskim francima, Schoefboeck je odgovorio da su se građani u anketi jasno odredili odnosno da smatraju da bi obrazovne ustanove trebale najviše sudjelovati u financijskoj pismenosti.


»Riječ je o dobrovoljnoj i besplatnoj ponudi, očekujemo rezultate radionica, ali mi ne možemo nadoknaditi deficit u obrazovnom sustavu«, naveo je.


Na pitanje boje li se u banci nekretninskog »balona« i njegova pucanja, s obzirom na rast tržišta nekretnina i niske kamatne stope, Schoefboeck je odgovorio da trenutno ne vidi da se stvara nekretninski balon. Smatra da je sadašnji gospodarski rast, iako je još premali, na puno zdravijim nogama nego prije 10 godina. Dodao je da bi rast trebao biti veći, od 3 do 4 posto, uz puno više strukturnih reformi, ali i da je zanimanje klijenata u vezi projekata veće u turizmu i drugim područjima.


Schoefboeck je još rekao da se očekuje usporavanje stope rasta zbog EU i globalne ekonomije, naglasivši međutim da recesiju u predstojećem razdoblju ne vidi ni u Hrvatskoj ni u Europskoj uniji.Iz Erste banke su još pojasnili da će grupne radionice u trajanju od 120 minuta obuhvatiti interaktivnu i multimedijalnu poduku o upravljanju osobnim financijama, provodit će ih 60 trenera u prostorima banke u Rijeci, Zagrebu, Bjelovaru i Puli, a u slučaju većeg zanimanja građana, broj lokacija će se povećavati.

Građani će na radionicama moći saznati o jednostavnim alatima za svakodnevno upravljanje osobnim financijama, svjesnom donošenju odluka, štednim navikama, izračunati svoje ukupne obaveze i drugo. Za one koji nisu u mogućnosti pohađati radionice, na raspolaganju je video edukacija, koja gledatelje upoznaje s pet glavnih 5 koraka za uspješno upravljanje osobnim financijama.