Kriza na pomolu

Ekonomisti tvrde da nam se crno piše: ‘Nova recesija stiže 2020. ili 2021.’

Hina

Foto iStock

Foto iStock

Daleko manje ekonomista procjenjuje u aktualnom istraživanju da bi recesija mogla početi već ove godine no što je bio slučaju u istraživanju iz veljače, konstatiraju u Nacionalnom udruženju poslovnih ekonomista (NABE)



Većina ekonomista očekuje recesiju u SAD-u u sljedeće dvije godine, pomaknuvši predviđanja za jednu godinu zbog poteza američke središnje banke, prema u ponedjeljak objavljenom istraživanju.


Daleko manje ekonomista procjenjuje u aktualnom istraživanju da bi recesija mogla početi već ove godine no što je bio slučaju u istraživanju iz veljače, konstatiraju u Nacionalnom udruženju poslovnih ekonomista (NABE).


Sada samo dva posto od ukupno 226 ispitanika smatra da bi recesija mogla nastupiti ove godine, u odnosu na 10 posto iz ankete provedene u veljači, ističu.




»Ispitanici naznačuju da će razdoblje rasta biti produljeno zahvaljujući promjenama monetarne politike«, konstatira predsjednica NABE-a Constance Hunter.


Podijeljeni su pak u procjenama hoće li aktivnosti pasti 2020. ili 2021. godine, dodaje Hunter. Tako 38 posto njih očekuje pad sljedeće godine a 34 posto 2021. godine.


Više ekonomista pomaknulo je predviđanja recesije na 2021. godinu, čime su se rezultati aktualne ankete približili onima iz veljače.


NABE-ovo ispitivanje mnijenja ekonomista vremenski se poklopilo s učestalim napadima američkog predsjednika Donalda Trumpa na središnju banku i njegovim zahtjevima da Fed uvede poticajne mjere. Provedeno je ujedno prije no što je Fed 31. srpnja snizio ključne kamatne stope.


Američki predsjednik nastavlja s kritikama na račun središnje banke a istraživanje NABE-a pokazuje da ekonomisti strahuju od posljedica njegovih istupa. Tako 55 posto ekonomista smatra da njegove primjedbe ne utječu na odluke središnje banke, ali da »kompromitiraju povjerenje javnosti u središnju banku«.


Uz to, više od četvrtine ispitanika drži da će zbog kritika »budu li uopće imale kakvog utjecaja, Fedova monetarna politika biti blaža, čime se ugrožava bančina neovisnost«.


Američki predsjednik Donald Trump u nedjelju je otklonio upozorenja o mogućoj recesiji.


»Spreman sam na sve. Mislim da nismo u recesiji. Ide nam jako dobro. Naši su potrošači bogati«, kazao je Trump novinarima u nedjelju.


»Osigurao sam ogromne porezne olakšice, što znači da su im džepovi puni. Vidio sam Wal-Martove rezultate, dobit im je strašno poskočila«, dodao je.


»Većina ekonomista zapravo kaže da nećemo imati recesiju. No, stanje je u ostatku svijeta lošije nego kod nas«, naglašava američki predsjednik.


Ekonomisti su ujedno skeptični kada je u pitanju razrješenje rješenju trgovinskih ratova koje je zapodjenuo američki predsjednik, iako 64 posto njih drži da je moguć »površni sporazum«, navode u NABE-u.


Takvo su mišljenje formirali prije no što je Trump najavio novi krug carina od 10 posto na preostali kineski uvoz u vrijednosti 300 milijardi dolara. Nove carine trebale bi stupiti na snagu u dvije faze, početkom rujna i sredinom prosinca.