Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 6° 1n
Sutra: 6° 6° 1n
11. prosinca 2018.
Potpisan ugovor

EBRD odobrio 10 milijuna eura krediti Erste banci

Foto  Darko JELINEK
Foto Darko JELINEK
Autor:
Objavljeno: 10. veljača 2014. u 16:45 2014-02-10T16:45:30+01:00

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je kredit od 10 milijuna eura Erste&Steiermarkische banci d.d. (ESB) za financiranje projekata energetske učinkovitosti i dobivanja energije iz obnovljivih izvora u privatnome sektoru te na lokalnim razinama

ZAGREB Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) odobrila je kredit od 10 milijuna eura Erste&Steiermarkische banci d.d. (ESB) za financiranje projekata energetske učinkovitosti i dobivanja energije iz obnovljivih izvora u privatnome sektoru te na lokalnim razinama.
Ugovor za taj kredit potpisali su danas u zagrebačkom sjedištu Erste banke predsjednik Uprave te banke Petar Radaković i član Uprave Boris Centner te prvi potpredsjednik i glavni operativni direktor EBRD-a Philip Bennett.
Time je Erste banka postala četvrta banka u regiji koja se priključuje regionalnom programu energetske učinkovitosti.
Riječ je o kreditnom programu za Zapadni Balkan (Western Balkans Sustainable Energy Efficiency Facility II – WeBSEFF II), ukupno vrijednom 75 milijuna eura, kojeg su u listopadu prošle godine kao zajedničku inicijativu pokrenuli Investicijski okvir za Zapadni Balkan (Western Balkans Investment Framework-WBIF) i EBRD.
Cilj programa je podrška boljem korištenju i štednji energije na prostoru regije koja u tom smislu ima velik potencijal za ulaganja, a iz njega se kreditiraju lokalne banke u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Kosovu, Makedoniji i Srbiji.
Sudjelovanje u programu će i Erste banci omogućiti pristup financiranju i stručnoj tehničkoj podršci koja je potrebna radi procjene ulaganja u energetsku učinkovitost.
Bennett, kojemu je ovo i prvi posjet Zagrebu na novoj poziciji u EBRD-u, izrazio je uvjerenje da će uz pomoć ove kreditne linije energetska učinkovitost u Hrvatskoj biti unaprijeđena.
Kazao je kako su u EBRD-u zadovoljni suradnjom s Erste bankom u cijeloj regiji, tim više što je program energetske učinkovitosti vrlo važan za regiju.
U vezi ekonomskih kretanja u Hrvatskoj Bennett je kazao da je vrlo teško prognozirati koliko će još trebati za oporavak jer je i Hrvatska ovisna o globalnim i regionalnim kretanjima, pa dijelom i o vremenskim prilikama i turizmu, ali smatra da će prvi i drugi kvartal ove godine biti odlučujući pokazatelj koliko Hrvatska može naprijed. Čini mu se, ipak, da postoji volja da se ove godine ekonomski Hrvatska preokrene.
Kazavši kako Erste banke općenito financira isplative i kvalitetno pripremljene projekte energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije, te da će ta linija biti iskorištena za nove investicije u energetici, Centner je naznačio da je od 10 milijuna eura kredita 30 posto minimalno za javni sektor, a sve ostalo za privatni sektor.
Kreditna linija omogućava i da potencijalni korisnici kredita dobiju i besplatnu konzultantsku pomoć, a najavio je i da će Erste banka ove godine osnovati tzv. EU konzultante za pomoć privatnom sektoru.Ta kreditna linija već od sutra se pojavljuje u svim poslovnicama Erste banke i Centner vjeruje da bi je mogli utrošiti tijekom ove godine. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka