Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 14° 1
Sutra: 14° 14° 1
17. listopada 2019.
Solidni rezultati u 2011.

Dobit HT-a 1,8 milijardi kuna: isplata predujma dividende krajem veljače

Ivica Mudrinić / Foto Davor KOVAČEVIĆ
Ivica Mudrinić / Foto Davor KOVAČEVIĆ
Autor:
Objavljeno: 14. veljača 2012. u 13:38 2012-02-14T13:38:09+01:00

Ulaganja u 2012. će dijelom ovisiti i o pregovorima s Vladom oko umanjenja negativnih posljedica nastavka 6-postotne naknade na bruto prihode telekom operatorima od mobilnih razgovora i poruka

 Poslovni rezultati T-Hrvatskog telekoma za prošlu godinu s padom prihoda od 3,6 posto, na 8,07 milijardi kuna, te padom neto dobiti od 1,1 posto u odnosu na 2010., na 1,8 milijardi kuna, vrlo su solidni s obzirom na krizno okruženje, a po rezultatima će vjerojatno biti slična i ova godina u kojoj kompanija planira povećanje kapitalnih ulaganja, kazao je na današnjoj konferenciji za medije predsjednik Uprave HT-a Ivica Mudrinić. 

isplata predujma dividende krajem veljače

Hrvatski telekom (HT) će gotovo cijeli iznos neto dobiti za prošlu godinu od 1,8 milijardi kuna isplatiti dioničarima kroz dividendu koja iznosi 22,14 kuna po dionici, pri čemu će se 50 posto tog iznosa ili 11,07 kuna po dionici isplatiti kao predujam dividende 27. veljače, a ostatak u svibnju nakon Glavne skupštine planirane za 25. travnja ove godine.

Najavljeno je to na današnjoj konferenciji za medije HT-a u povodu objave poslovnih rezultata za prošlu godinu.

Po iznesenim podacima ta najveća telekom kompanija u Hrvatskoj trenutno ima nešto malo više od 221 tisuće dioničara, a najveći udjel od 51 posto u vlasničkoj strukturi ima njemački Deutsche Telekom.

Fond hrvatskih branitelja iz domovinskog rata drži 7 posto vlasničkog udjela, Umirovljenički fond 3,5 posto, a ostali dio od 38,5 dionica je u rukama privatnih i institucionalnih ulagatelja.

Za isplatu dividende za 2011. predviđeno je ukupno 1,813 milijarde kuna, dok će se preostali, manji dio neto dobiti za 2011. od 283 tisuće kuna rasporediti u zadržanu dobit.

Suglasnost za isplatu predujma dividende 27. veljače od 11,07 kuna po dionici Upravi je dao Nadzorni odbor, a za tu je isplatu, na koju imaju pravo svi upisani dioničari na dan 20. veljače, predviđeno 906,5 milijuna kuna.

Preostali dio dividende od 11,07 kuna po dionici dioničarima će biti isplaćen najvjerojatnije 21. svibnja,  nakon sjednice Glavne skupštine planirane za 25. travnja.

Prošle godine dioničarima HT-a je na ime dividende za 2010. isplaćeno 22,75 kuna po dionici. 

Konferencija je organizirana u povodu današnje objave poslovnih rezultata HT Grupe za prošlu godinu, koji su, kako je kazao Mudrinić, iako nešto niži u odnosu na 2010., ipak su u skladu s onim što su u HT-u planirali i najavljivali pa tako i pad kapitalnih ulaganja od 23,9 posto, na 877 milijuna kuna. To je objasnio dijelom vođenja brige o poslovanju, a dijelom i okruženjem u kojem posluju te poteškoćama s regulatorom koje su ih, kako je kazao, natjerali da smanjeno ulažu. Ove godine planiraju povećano ulaganje u odnosu na prošlu, pri čemu Mudrinić nije mogao kazati koliko, ali je rekao da je za sada još uvijek regulatorni okvir nepoticajan za ulaganja u optičku infrastrukturu. Ulaganja će se zasigurno odnositi na modernizaciju mreže i povećanje kapaciteta te broja priključaka špirokopojasnog pristupa, što će dijelom ovisiti i o pregovorima s Vladom oko umanjenja negativnih posljedica nastavka 6-postotne naknade na bruto prihode telekom operatorima od mobilnih razgovora i poruka.

Slijedom tih pregovora HT je Vladi već dostavio svoje projekcije i planove oko eventualnih investicija. Ne iznoseći detalje tih projekcija, zbog obveza prema Burzi, Mudrinić je samo kazao kako su HT-ova ulaganja u zadnjih deset godina, završno s 2010., iznosila 13,3 milijardi kuna te da u HT-u misle kako slična ulaganja na godišnjoj razini trebaju i nastaviti. Dodao je i kako u HT-u očekuju da će se umjesto 6-postotne naknade naći drugi modalitet, prvenstveno da će se iskoristiti mogućnost otkupa dijela radiofrekvencijskog spektra prelaskom s analogne na digitalnu televiziju o čemu se već i pregovaralo s Vladom, a što bi u startu donijelo investicije.

Od rezultata za prošlu godinu po segmentima poslovanja Mudrinić je istaknuo da je HT od govornih usluga ostvario 4,3 milijarde kuna prihoda ili 12,5 posto manje nego 2010., dok je prihod od negovornih usluga porastao 2,2 posto, na 2,5 milijardi kuna. Troškovi redovnog poslovanja smanjeni su 4,1 posto, na 4,7 milijardi kuna, pri čemu su smanjene sve stavke troškova, osim za osoblje koji su porasli za 8,2 posto, na 1,3 milijarde kuna, kao rezultat rezerviranja za otpremnine knjiženih u 2011.  Krajem prošle godine u HT-u je bilo 6.032 zaposlena ili 290 manje nego u prosincu 2010., a proces smanjenja broja zaposlenih, rečeno je, nastavlja se i u ovoj godini. 

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.