Nisu zadovoljni

Dobavljači tvrde da Fortenova krši nagodbu, spremaju tužbu

Hina

Photo: Robert Anic/PIXSELL

Photo: Robert Anic/PIXSELL



ZAGREB  Dobavljači Fortenove na stol su na sastanku s glavnim izvršnim direktorom grupe Fabrisom Peruškom dobili novi prijedlog isplate graničnog duga u kojem stoji da će ove godine dobiti oko 5 milijuna eura zaostalog duga, piše u srijedu Večernji list.


Obzirom da je u nagodbom vjerovnika Agrokora dogovoreno da će dug od 70 milijuna eura biti isplaćen tijekom četiri godine, dobavljači novi prijedlog vide kao izigravanje nagodbe, navodi dnevnik.


“Ovo je čisto kršenje nagodbe i diskreditiranje dobavljača i njihove uloge u procesu spašavanja grupe. Imali smo i obećanje najvišeg managementa Fortenove da će dug biti isplaćen” – poruka je Marina Pucara prvog čovjeka Podravke i Udruge dobavljača koja okuplja gotovo sve najveće tvrtke sektora.




Nagodbom je utvrđeno da je isplata nužna ako Konzum postigne EBITDA veću od 38,8 milijuna eura. S obzirom na lanjske rezultate dobavljači su očekivali isplatu 17,5 milijuna eura. I Sberbanka ima poseban dogovor, ali isplate im ovise o poslovanju Fortenove koja treba postići EBITDA od najmanje 245 milijuna eura.


Novi kreditori, HPS Investments i VTB bank sada ograničavaju ukupne isplate na 15 milijuna eura objema stranama u iduće tri godine.


Dobavljači pak upozoravaju da sukladno rezultatima Konzuma trebaju dobiti između 20 i 30 milijuna eura u ovoj godini, a ne ponuđenih 5 milijuna eura.


Zato, ističe Večernji, najavljuju rušenje refinanciranja, akciju oko koje su se jednoglasno složili, a isto tako napominju i da su spremni obratiti se sudu u cilju ispunjavanja nagodbe jer su za nju pod tim uvjetima i glasali.


U ponedjeljak bi pak privremeno vjerovničko vijeće Agrokora trebalo glasovati o refinanciranju, a dobavljači ističu da ga neće podržati ako se ne dogovori isplata graničnog duga, piše Večernji list.