Crikvenička tvrtka

Dionice »Jadrana« idu na Zagrebačku burzu

Anto Ravlić

Izlazak na burzu poklapa se sa željama malih dioničara »Jadrana«.  Očekuju da će dionice biti uvrštene na burzu nakon Nove godine

CRIKVENICA   Na glavnoj skupštini Jadrana iz Crikvenice odlučeno je da se svih 49 milijuna dionica nominalne vrijednosti od deset kuna uvrsti na Zagrebačku burzu, što se poklapa sa zahtjevom malih dioničara. Podsjetimo, država je vlasnik gotovo 80 posto dionica crikveničke turističke kuće izašle iz stečaja prije dvije godine.Tako se usporedo s turističkom sezonom niz zanimljivosti događa vezano uz sudbinu Jadrana, a prije nekoliko dana javnost je uzburkala najava da će se Jadranom jamčiti ozdravljenje kutinske Petrokemije.

Skupština  je primila na znanje izvješće zprave za 2015. godinu koje je podnio predsjednik Uprave Dino Manestar i izvješće Nadzornog odbora o obavljenom nadzoru poslovanja za 2015. godinu. Također je prihvaćen  izvještaj revizora koji je istaknuo mišljenje da financijski izvještaji Jadrana istinito i objektivno prikazuju financijski položaj Jadrana, njegovu financijsku uspješnost i njegove novčane tokove te da su u skladu sa važećim propisima te je dana razrješnica. 


Potvrđena je odluka da se dobit ostvarena u 2015. godini u iznosu od 2,6 milijuna kuna rasporedi na zadržanu dobit koja sada ukupno iznosi 8 milijuna kuna.


Na skupštini održanoj u hotelu Omorika donesena je i odluka o povećanju temeljnog kapitala za 542 tisuće kuna s obzirom da uprava i dalje provodi stečajni plan prema kojem se vjerovnici prvog višeg isplatnog reda – bivši i sadašnji radnici namiruju 50 posto u dionicama, a 50 posto u novcu. Budući da je uprava u srpnju, dvije i pol godine prije roka, isplatila bivšim i sadašnjim radnicima 30,5 milijuna kuna  u novcu, povećanje temeljnog kapitala odnosi se na vjerovnike koji su nakon zaključenja stečajnog postupka pristali na ovakav način namirenja, nagodili se s Jadranom te time prekinuli sporove koji bi mogli kočiti daljnji napredak tvrtke.



Udruga vjerovnika bivših radnika Jadrana smatra da je model dokapitalizacije tvrtke od strane društava za upravljanje obaveznih mirovinskih fondova u Hrvatskoj samo privremeno rješenje za nastavak započetog  investicijskog  ciklusa u tvrtki.– Jedini razvojno-ekonomski,  dugoročno održiv i kvalitetan  model privatizacije tvrtke  je prodaja većinskog paketa dionica Jadrana u cjelini na javnom natječaju po tržišno prihvatljivoj  cijeni  kvalitetnom  strateškom  partneru – ističe predsjednik udruge Mario Vukelić.– Prodaja većinskog paketa dionica je uobičajeni dosadašnji transparentni način prodaje hotelskih tvrtki u većinskom državnom vlasništvu, kako bi se osigurala tržišna utakmica i izabrao za tvrtku i sve njezine dioničare najbolji kupac, strateški partner koji bi ulaganjima kapitala osigurao brzo podizanje nivoa kvalitete hotelskih objekata Jadrana, zaključuje Vukelić.


– Izuzetno sam zadovoljan današnjom potvrdom i podrškom našem radu u prošloj godini od strane dioničara. Od izlaska iz stečaja prije dvije i pol godine napravljeni su veliki pomaci u poslovanju, pokrenute su investicije u naše objekte, prije roka su isplaćena potraživanja bivših i sadašnjih radnika, povučena je izvanredna revizija od strane dijela nezadovoljnih bivših radnika koji su time pokazali da su prepoznali kvalitetu upravljanja Jadranom, unapređeno je poslovanje što se vidi i kroz financijske pokazatelje, a kontinuirano radimo i na podizanju stupnja transparentnosti poslovanja Jadrana koji je godinama poslovao u velikim problemima –  izjavio je predsjednik uprave Jadrana Dino Manestar. 


Naglasio je da je Jadran danas moderna, uspješna i proaktivna turistička kompanija koja provodi zacrtane planove.


– Zato zahvaljujem svim dioničarima na podršci, ali i menadžmentu i zaposlenicima bez kojih bi bilo nemoguće postizati ovakve rezultate. Pred nama su veliki izazovi, a to je provedba investicija za sljedeću godinu, rad na uvrštavanju dionica na Zagrebačkoj burzi te završetak već započetog procesa dokapitalizacije kojim želimo privući kapital na tržištu za provedbu zacrtanih investicija nakon 2018. godine, izjavio je Dino Manestar, predsjednik Uprave Jadrana. Također, u Upravi Jadrana najavljuju da će odmah krenuti s izradom potrebne dokumentacije za uvrštavanje dionica na burzu. Očekuju da će dionice biti uvrštene ba burzu nakon Nove godine, a u upravi vjeruju da će dobro kotirati s obzirom da kompanija posluje stabilno te kontinuirano radi na poboljšanju svojih proizvoda i usluga.