Novo financiranje

DOBRA VIJEST ZA DOBAVLJAČE Agrokoru odobren kredit od 480 milijuna eura

Hina

U novom financiranju, kreditu od 480 milijuna eura, sudjeluje 20-ak banaka i financijskih institucija, hrvatskih, američkih i europskim, među kojima je i ruska VTB banka



Izvanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak izjavio je u srijedu kako u novom kreditu Agrokoru od 480 milijuna eura sudjeluje 20-ak banaka i financijskih institucija i kako bi tim novcem sva dugovanja malim dobavljačima trebala biti namirena do kraja srpnja, a velikima do sredine kolovoza.


U novom financiranju, kreditu od 480 milijuna eura, sudjeluje 20-ak banaka i financijskih institucija, hrvatskih, američkih i europskim, među kojima je i ruska VTB banka, Sberbank je tražio dodatni rok da razmisli hoće li sudjelovati, nisu odbili, ali vidjet ćemo da li će u sljedećih 10-tak dana i oni ući u ovo financiranje, rekao je Ramljak.


Na novinarski upit potvrdio je da, uz Zagrebačku banku i američki Knighthead Capital Management, sudjeluju još i npr. hrvatske Erste i Raiffeisen banka te američke JP Morgan i Goldman Sachs.


»Prva tranša od 30 milijuna eura iz novog kredita koji je danas zatvoren bit će isplaćena OPG-ovima i kooperantima Agrokora do kraja srpnja. Dakle, u sljedeća dva do tri tjedna će biti isplata 100-postotnog starog duga svim OPG-ovima«, rekao je Ramljak u izjavi za medije nakon sastanka Privremenog vjerovničkog vijeća.Ocijenio je da je s današnjim završena fazu preživljavanja koncerna.

»Preživjeli smo, uspjeli smo sačuvati kompaniju, neće biti stečaja, to tvrdim, i prelazimo u drugu fazu, a to je faza restrukturiranja kompanije. Ta druga faza restrukturiranja kompanije je borba za profit, za povećanje prihoda kompanije, a u konačnici će donijeti rezultat većeg povrata postotka duga koji imaju vjerovnici«, istaknuo je Ramljak, dodajući da će ta faza trajati do sklapanja nagodbe te da se na njoj intenzivno radi.


Pojasnio je da to znači da od danas nema više straha od otvaranja stečaja i propasti kompanije, pogotovo Konzuma.


»Mi smo dobili kompletan iznos financiranja na račun i u stanju smo ovu kompaniju dovesti na nivo profitabilnosti koji će vratiti dugove vjerovnicima«, ustvrdio je.


Sada je fokus, naglasio je, na Bosni i Hercegovini, odnosno da se sve ono što se u zadnja dva-tri mjeseca radilo u Hrvatskoj, s Konzumom prije svega, popravi i u BiH, u kojoj ima problema s likvidnošću. Ali, dodao je, kako sada ima financijskih sredstava na računu ti će se problemi riješiti u sljedećih mjesec-dva.


Podsjetio je i da postoji zakonska obveza da se na kraju postupka izvanredne uprave, kad se utvrdi stvarno stanje duga prema svim dobavljačima i vjerovnicima koji nisu prijavili svoje tražbine prema Agorkoru izvrši isplata prema nagodbi koja se postigne. Pojasnio je i da do 10. i 21. kolovoza izvanredna uprava sudu mora prijaviti tablicu tražbina, koje sud onda u roku od 30 dana mora potvrditi, što znači da bi se ukupni iznos dugovanja Agrokora trebao znati sredinom rujna.


Ramljak je potvrdio da će Agrokor biti jedna od tema zajedničke sjednice vlada Hrvatske i BiH, koja bi se trebala održati u petak u Sarajevu.


»Normalno da je interes javnosti u BiH velik, kao i utjecaj Agrokora na ekonomiju tako da je normalno da se i o tome razgovara između dvije vlade«, rekao je.


Na novinarski upit što mogu očekivati radnici Konzuma s obzirom na ranije najave mogućnosti zatvaranja dućana i otpuštanja, Ramljak je odgovorio da »mogu očekivati da će i dalje dobivati svoje plaće i imati siguran posao«.


»Nama je u ovom trenutku potreban znatan broj radnika za sezonu koji ne možemo ispuniti. (…) Neizvjesnost je prošla i nadam se da će svaki od njih naći dodatni motiv da uslužnošću prema kupcima još više podigne promet u dućanima«, rekao je, ustvrdivši kako se ne zna koliko bi radnika Konzuma moglo biti otpušteno te da će učiniti sve da broj ne bude kako se ranije najavljivalo.


»Više se radi o zatvaranju dućana koji su radili gubitke na pojedinim lokacijama, a radnici će se prebaciti u neke druge, jer u ovom trenutku svima fali radnika, što je pozitivna stvar za Hrvatsku«, zaključio je.


Predstavnica velikih dobavljača u vjerovničkom vijeću Marica Vidaković, prokuristica Kraša, kazala je kako vjeruje da će se sustav oporaviti i da je to dobro za gospodarstvo te je istaknula kako »razvoj situacije za dobavljače ide u pozitivnom smjeru.


Mato Brlošić, koji u vjerovničkom vijeću predstavlja male dobavljače, poljoprivredne proizvođače, kazao je da se većina njih izjasnila da će i dalje raditi s Agrokorovim tvrtkama.