Pad

DOBRA VIJEST Cijene nafte opet pale, proizvodnja u SAD-u – rekordna

Hina

Reuters

Reuters



Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna pale jer proizvodnja u SAD-u i dalje doseže rekordne razine, a povećanje proizvodnje najavljuju i članice OPEC-a te njihovi partneri, što će povećati ponudu na globalnom tržištu.


Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna potonula gotovo 4 posto, na 73,45 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,7 posto, na 64,65 dolara.


Pad cijena nafte posljedica je najava da su OPEC, Rusija i drugi veliki proizvođači spremni povećati proizvodnju na sastanku u Beču 22. i 23. lipnja.




Od siječnja 2017. OPEC i skupina neovisnih proizvođača na čelu s Rusijom smanjili su proizvodnju za 1,8 milijuna barela dnevno kako bi ublažili neravnotežu između velike ponude i nedovoljno snažne potražnje, smanjili zalihe u svijetu i tako poduprli cijene.


Zahvaljujući tome, cijene nafte već godinu i pol dana postupno rastu, pa su polovicom svibnja dosegnule najviše razine u više od tri godine.


No, u posljednjih mjesec dana cijene su skliznule s tih razina jer bi OPEC i njegovi partneri, po prvi put nakon 18 mjeseci, uskoro mogli povećati proizvodnju.


Ruski ministar energetike Aleksander Novak kazao je prošloga tjedna nakon razgovora sa saudijskim ministrom Khalidom al-Falihom da dvije zemlje načelno podupiru postupno povećanje proizvodnje nakon 18 mjeseci ograničenja.


»Općenito mi to podupiremo, ali o pojedinostima ćemo raspravljati s ministrima sljedećeg tjedna«, rekao je Novak, dodajući da jedna od opcija uključuje postupno povećanje proizvodnje za 1,5 milijuna barela dnevno, počevši od 1. srpnja.


Falih nije naveo pojedinosti kako bi dogovor u Beču mogao izgledati ali je izjavio: »Vidjet ćemo kako će to izgledati, ali mislim da ćemo postići sporazum koji će zadovoljiti tržište, što je najvažnije«.


Mnogi analitičari očekuju da će biti postignut dogovor o povećanju proizvodnje.


Greg McKenna iz brokerske tvrtke AxiTrader kaže da konkretni obrisi dogovora OPEC-a na sastanku ovoga tjedna nisu čvrsto utvrđeni i da Rusija po svemu sudeći želi veći rast proizvodnje nego ostali proizvođači.


»Moja je procjena da će povećanje biti nešto ispod milijun barela dnevno, kao što je SAD navodno tražio od Saudijaca«, dodao je McKenna.


U fokusu je ulagača i proizvodnja u SAD-u koja već dulje vrijeme neprestano raste, pa je prošloga tjedna dosegnula nove rekordne razine, 10,8 milijuna barela dnevno.To znači da je u protekle dvije godine proizvodnja povećana 28 posto i da se SAD sasvim približio poziciji vodećeg svjetskog proizvođača koju trenutno drži Rusija s 11 milijuna barela dnevno.

Za očekivati je i daljnji rast proizvodnje u SAD-u, s obzirom da je u petak tvrtka Baker Hughes objavila da je prošloga tjedna broj naftnih postrojenja u SAD-u porastao za jedan, na ukupno 863 postrojenja, novu najvišu razinu od ožujka 2015. godine.


To je već 10. od posljednjih 11 tjedana kako se broj tih postrojenja povećava. Kako je u istom lanjskom razdoblju bilo aktivno samo oko 740 bušotinskih postrojenja, taj podatak pokazuje da američkim proizvođačima odgovaraju ove razine cijena, pa se odlučuju na pojačanu proizvodnju.


Zbog toga su i jutros na azijskim tržištima cijene nafte dodatno pale. Tako je na američkom tržištu cijena barela skliznula na 64,30 dolara, dotaknuvši najnižu razinu od 10. travnja, dok je na londonskom tržištu barel pojeftinio na 73,10 dolara.