Negativne posljedice

DOBAVLJAČI AGROKORA Najviše pale cijene dionica Adrisa, Podravke i Saponije

Jagoda Marić

Adris - dionica izgubila četvrtinu vrijednosti

Adris - dionica izgubila četvrtinu vrijednosti

Dio dobavljača zatražio predstečajnu nagodbu, dio traži ulagače, a dio je pretrpio pad cijena dionica na burzi. Osnovali su udrugu kako bi postigli što bolji dogovor i naplatu potraživanja



ZAGREB – Dobavljači Agrokora osnovali su prošli tjedan udrugu koja bi im trebala pomoći da u nagodbi vjerovnika koncerna postignu što bolji dogovor i naplate najveći dio svojih potraživanja. Oni su i jedini vjerovnici koji su dosad uspijevali naplatiti dio svog duga, ali čekaju ih još pregovori o preostalih oko milijardu eura duga, u što su uključene i pozajmice Agrokoru.


Činjenicu da su dobavljači jedini kojima su dugovi dijelom isplaćivani od kad je u Agrokor ušla izvanredna uprava, često je služila Vladi kao argument za tvrdnju da su donošenjem lex Agrokor spriječili prelijevanje krize iz Agrokora na ostatak gospodarstva. Osim što se tek trebaju dogovoriti koliko će duga otpisati Agrokoru, a onda će to, koliki god postotak bio, rušiti i njihove rezultate i mnoge među njima gurnuti u gubitak u godini u kojoj naprave otpis, dobavljači su zbog krize u Agrokoru već pretrpjeli negativne posljedice.


Mirovinski fondovi


Među osnivačima Udruge, AWT i Granolio su zatražili predstečajni postupak jer nisu mogli plaćati svoje obveze, kao posljedica nemogućnosti da naplate sva potraživanja od Agrokora. Preveliku izloženost Agrokoru, Franck će zasad pokušati riješiti uključivanjem trgovačkog lanca Tommy kao strateškog partnera, dok će se štete kod ostalih, primjerice Vindije, Žita, Mlinara, zbrajati kad bude jasno koliko su novca morali otpisati u nagodbi.




Pojedini vlasnici kompanija koje kotiraju na burzi i tamo su pretrpjeli značajne gubitke, na koje je u ovoj godini sigurno utjecala kriza u Agrokoru. Tako je primjerice Podravka, čiji je predsjednik Uprave Marin Pucar postao predsjednik Udruge dobavljača, u odnosu na početak prošle godine izgubila četvrtinu vrijednosti dionice. Na kraju prošle godine kad je dionica Podravke vrijedila je 382 kune, odnosno vrijednost kompanije na burzi bila je 2,723 milijarde kuna.


Nakon toga počela je kriza u Agrokoru, pa je do prošlog petka dionica Podravke pala na 288 kuna, odnosno izgubila je četvrtinu vrijednosti, a njezini dioničari ukupno 669 milijuna kuna, s time da se najveći dio tog gubitka, 583 milijuna kuna, dogodio od pokretanja izvanredne uprave u Agrokoru. Vrijednosti dionice Podravke vjerojatno nije pomoglo ni to što se malo prije toga među dioničarima, posebice unutar Vlade, vodio rat oko toga tko će sjesti na čelo kompanije. U Podravci su mirovinski fondovi vlasnici 49 posto dionica i oni su na padu vrijednosti izgubili oko 334 milijuna kuna. Iako taj iznos nikako ne ugrožava njihovo poslovanje jer je imovina mirovinskih fondova veća od 90 milijardi kuna, taj gubitak nije ništa manji od onog koji su pretrpjeli na padu dionica tvrtki iz sastava Agrokora.


Atlantic u plusu


Oko petine vrijednosti izgubile su i dionice, one redovne, Adrisa koji je najveći pojedinačni vjerovnik Agrokora među dobavljačima. Vrijednost redovitih dionica Adrisa na kraju prošle godine bila je 5,769 milijardi kuna, a u prošli petak 4,567 milijardi kuna, što je gubitak od 1,202 milijarde kuna. Većina gubitka vrijednosti dionica, oko 800 milijuna kuna, i kod Adrisa se dogodila nakon pokretanja postupka izvanredne uprave u Agrokoru.



AWT I GRANOLIO: predstečajni postupak


FRANCK: uključivanje strateškog partnera


VINDIJA, ŽITO, MLINAR: šteta će se zbrajati kad bude jasno koliko su novca morali otpisati u nagodbi


KRAŠ: 15 posto gubitka vrijednosti dionica



Oko 202 milijuna kuna manja je vrijednost i povlaštenih dionica Adrisa, što je pad od sedam posto. Kako su mirovinci uglavnom ulagali u povlaštene dionice, jer u redovitima imaju udio tek nešto veći od tri posto, njihov je gubitak na dionicama Adrisa tek nekoliko desetaka milijuna kuna.


Od osnivača Udruge dobavljača na burzi su još i Atlantic grupa, Kraš i Saponia, a najveći pad dionica se dogodio osječkoj Saponiji. Dionica te kompanije izgubila je u odnosu na kraj prošle godine čak 47 posto vrijednosti na burzi, a najveći gubitak vrijednosti pretrpio je vlasnik 87 posto dionica, širokobriješki Mepas.


Oko 15 posto vrijednosti, u odnosu na početak godine, izgubio je i Kraš, čija je dionica na kraju prošle godine vrijedila 540 kuna, a u petak se trgovalo po 460 kuna. To za vlasnike dionica Kraša znači da je ukupan pad vrijednosti svih dionica oko 110 milijuna kuna.


Što se tiče Atlantic Grupe gdje su mirovinski fondovi 30-postotni vlasnici, dionica je u petak na burzi vrijedila i više nego u trenutku pokretanja postupka izvanredne uprave u Agrokoru, ali ne treba smetnuti s uma da je Atlantic objavio da je napravio rezervacije za svoja potraživanja u Agrokoru. U odnosu na kraj prošle godine cijena dionice je 15 kuna manja, što znači da je na oko tri milijarde kuna ukupne vrijednosti izgubljeno pedesetak milijuna kuna, od čega na mirovinske fondove otpada manje od trećine.