Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
15. listopada 2019.
Inin odgovor na pad maloprodajnih cijena

Cijene naftnih derivata pale za više od 10 posto u odnosu na studeni

Autor:
Objavljeno: 9. prosinac 2014. u 19:12 2014-12-09T19:12:33+01:00

Prognozirajući daljnja kretanja cijena sirove nafte na globalnim tržištima, glavni ekonomist Ine Goran Šaravanja kaže kako će, uzimajući u obzir odluku OPEC-a da se proizvodne kvote ne smanjuju, kao i slabe izglede za gospodarski rast u eurozoni i Kini, kratkoročno gledano cijene sirove nafte ostati niske

ZAGREB - Cijene naftnih derivata u prosincu su pale za više od deset posto u odnosu na studeni, dok je u isto vrijeme došlo do deprecijacije kune u odnosu na dolar za oko jedan posto, što je u konačnici umanjilo pad cijena derivata za krajnje potrošače, odgovorili su u utorak iz Ine na upit o najnovijem padu maloprodajnih cijena derivata.

Cijene derivata padaju šesti tjedan zaredom

Cijene naftnih derivata na hrvatskom su tržištu pale šesti tjedan zaredom, a ovoga puta riječ je o najvećem padu u približno zadnje četiri godine.

Prema podacima koje prenosi portal cijenegoriva.info, cijena litra eurosupera 95 u utorak je pala za 35 lipa i sada stoji 9,43 kuna na Ininim benzinskim postajama, dok je na Petrolovim za lipu jeftinija. To je ujedno i najniža cijena tog benzina u posljednje gotovo četiri godine, to jest od veljače 2011. godine.

Tijekom vala pada cijena u zadnjih šest tjedana, cijena litre eurosupera 95 spustila se ukupno za 76 lipa, što znači da prosječni spremnik od 50 litara vozač plaća 38 kuna manje.

Cijena eurodizela pala je na tjednoj razini za 30 lipa i približila se granici od 9 kuna. Naime, na Ininim i Petrolovim postajama to gorivo stoji 9,02 kune, što je najniža cijena od kolovoza 2011. godine. Zbog šestotjedne korekcije cijena, prema informacijama portala cijenegoriva.info, vozači koji koriste eurodizel u utorak plaćaju prosječni spremnik od 50 litara 33,5 kuna manje nego početkom prošloga mjeseca.

Ina: cijene sirove nafte utječu na segment istraživanja i proizvodnje

Iz Ine na upit kako pad cijena sirove nafte na svjetskom tržištu utječe na poslovanje te kompanije ističu kako posljednji trendovi u kretanju cijena sirove nafte na globalnim tržištima najveći utjecaj imaju na poslovanje Ininog segmenta djelatnosti Istraživanje i proizvodnja nafte i plina, odnosno na prihode od prodaje sirove nafte.

"Govoreći o rafinerijskom poslovanju, važno je istaknuti kako niske cijene sirove nafte ne podrazumijevaju nužno i povećanje rafinerijskih marži. Stoga, nedavna smanjenja cijene sirove nafte nemaju izravan utjecaj na profitabilnost rafinerijskog segmenta, odnosno smanjenje gubitaka Ininog rafinerijskog poslovanja", kažu u Ini.

Prognozirajući daljnja kretanja cijena sirove nafte na globalnim tržištima, glavni ekonomist Ine Goran Šaravanja kaže kako će, uzimajući u obzir odluku OPEC-a da se proizvodne kvote ne smanjuju, kao i slabe izglede za gospodarski rast u eurozoni i Kini, kratkoročno gledano cijene sirove nafte ostati niske.

"Ipak, ne očekujemo da će se trenutni disbalans na tržištu održati dugoročno, jer će u konačnici, zbog niskih cijena sirove nafte, ipak doći do određenog smanjenja proizvodnje. U tom smislu, možemo očekivati rast cijena sirove nafte tijekom sljedeće godine, iako se neće vratiti na razinu iz lipnja ove godine kada je vrijednost barela sirove nafte iznosila 115 dolara", kaže Šaravanja.

Cijene sirove nafte u šest mjeseci pale 40 posto

Cijene barela nafte stabilizirale su se u utorak na međunarodnim tržištima iznad razine od 66 dolara, poduprte valom kupovina koji su potaknula očekivanja da je silazni trend dotaknuo dno nakon 40 postotnog pada cijena u proteklih šest mjeseci.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla 46 centi u odnosu na prethodno zatvaranje, na 66,65 dolara, nakon što je nakratko potonula na samo 65,29 dolara, najnižu razinu od rujna 2009. godine. U ponedjeljak je potonula 4,2 posto ili 2,88 dolara.

Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 64 centa višoj cijeni, od 63,69 dolara, a nakratko se spustila na samo 62,25 dolara, najnižu razinu od srpnja 2009. U ponedjeljak je također zaključila trgovinu u minusu 4,2 posto, odnosno 2,79 dolara.

U ponedjeljak su naftna tržišta potonula nakon što je američka investicijska banka Morgan Stanley snizila prognozu prosječne cijene nafte u 2015. za 28 dolara, na 70 dolara. Dodatni je pritisak stvorila izjava visokog kuvajtskog dužnosnika da će cijene vjerojatno ostati oko razine od 65 dolara u idućih šest do sedam mjeseci.

Nagli skok američke proizvodnje nafte iz škriljca srezao je manevarski prostor Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) za upravljanje ponudom, pa su cijene naglo pale u očekivanju značajnog zasićenja tržiša naftom početkom iduće godine.

Nove američke prognoze pokazuju da bi proizvodnja nafte na tri velika polja u formacijama škriljca u siječnju iduće godine trebala rasti više od 100 tisuća barela dnevno. Mnoge kompanije istodobno smanjuju planirana ulaganja jer niske cijene nafte smanjuju isplativost poslovanja.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.