Skroman pad

Cijene nafte pale prvi put nakon četiri tjedna

Hina



Na svjetskim su tržištima cijene nafte prošloga tjedna pale, skliznuvši s najviših razina u tri godine, a prvi pada cijena nakon četiri tjedna rasta posljedica je povećanja proizvodnje u SAD-u.


Na londonskom je tržištu cijena barela prošloga tjedna pala 1,8 posto, na 68,60 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 1,5 posto, na 63,40 dolara.Početak tjedna nije nagovještavao takav razvoj događaja, s obzirom da su cijene nafte dosegnule najviše razine od prosinca 2014. godine.

Na londonskom je tržištu tako u ponedjeljak cijena barela dosegnula 70,37, a na američkom tržištu 64,89 dolara.


No, cijene ‘crnog zlata’ našle su se pod pritiskom nakon što je Međunarodna agencija za energiju (IEA) u mjesečnom izvješću objavila da se globalne zalihe nafte stalno smanjuju, zahvaljujući smanjenoj proizvodnji Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i njezinih partnera, jačanju potražnje i padu proizvodnje u Venezueli na najnižu razinu u 30 godina.




No, IEA je upozorila i da bi daljnje povećanje proizvodnje u SAD-u moglo ugroziti nastojanja OPEC-a na uravnoteženju ponude i potražnje na tržištu.


»Eksplozivno povećanje proizvodnje u SAD-u i znatni rast u Kanadi i Brazilu daleko će premašiti mogući oštar pad u Venezueli i Meksiku«, procijenila je IEA u osvrtu na ovu godinu.


Prema podacima američke vlade, proizvodnja nafte u SAD-u prošloga je tjedna dosegnula 9,75 milijuna barela dnevno, a u IEA-i očekuju da će uskoro premašiti 10 milijuna barela dnevno, što bi značilo da bi SAD pretekao Saudijsku Arabiju i konkurirao Rusiji kao vodećem proizvođaču u svijetu.


Podaci tvrtke Baker Hughes pokazali su, pak, u petak da je prošloga tjedna broj naftnih postrojenja u SAD-u pao za njih pet, na ukupno 747 postrojenja.


No, to je i dalje znatno više od oko 550 postrojenja, koliko ih je bilo aktivno u istom lanjskom razdoblju, što pokazuje da proizvodnja snažno raste na godišnjoj razini.


Ipak, analitičari kažu da cijene nafte i dalje imaju čvrstu podršku zahvaljujući dogovoru OPEC-a i nekih proizvođača izvan tog kartela, uključujući Rusiju, o smanjenju proizvodnje za 1,8 milijuna barela dnevno.


Taj dogovor potrajat će najmanje do rujna, a možda i do kraja ove godine.


Zahvaljujući tome, cijene nafte i dalje imaju dobru potporu i većina analitičara ne očekuje znatniji pad cijena


»Svjedočili smo u posljednje vrijeme meteorskom rastu cijena nafte, pa je tržište trenutačno malo precijenjeno. Ovo je prvi put da je tržište predahnulo nakon duljeg razdoblja. A u odnosu na nedavni snažan rast, ovaj je pad cijena vrlo skroman«, kaže Phil Flynn, analitičar u tvrtki Price Futures Group.