Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 15° 4
Sutra: 15° 15° 4
15. listopada 2019.
OTVORENA POSLJEDNJA DIONICA RIJEČKE OBILAZNICE

Cesta Sv. Kuzam-Križišće puštena u promet

foto: Sergej Drechsler
foto: Sergej Drechsler
Autor:
Objavljeno: 16. srpanj 2013. u 12:35 2013-07-16T12:35:00+02:00

RIJEKA - Cesta Sv. Kuzam-Križišće pušta je u promet danas u 15 i 25 minuta kada su na Sv. Kuzmu uklonjene i posljednje prepreke na kolniku bez ikakvog rezanja vrpce i političkih govora. Tek su prvi vozači uz prigodne zvuke sirena krenuli testirati cestu čija se izgradnja čekala punih 5 godina. 

Od središta Rijeke do Krka sada se stiže za manje od dvadeset minuta, a do Hreljina za svega desetak minuta. Svi oni koji žive u Crikvenici, Šmriki ili na Krku, a često putuju prema Rijeci, dobili su veliku uštedu na vremenu putovanja.

U dionicu Sv. Kuzam-Križišće dugu oko 8,5 kilometara investirano je oko 960 milijuna kuna, a najveći dio posla na trasi obavile su tvrtke GP Krk, Viadukt, Hidroelektra i Konstruktor Split.

Riječ je o dionici dugoj 8,5 kilometara, koja je na relaciji između čvora Križišće i spojne ceste D8, koja vodi do Krčkog mosta, u prometu na samo dvije trake.

Prema privremenom prometnom rješenju samo za vozila koja se kreću iz Rijeke prema Krku cesta će biti otvorena na obje trake, dok u suprotnom smjeru neće biti moguće uključiti se na čvor Križišće, te će sva vozila morati koristiti državnu cestu kroz Križišće i uključivati se na riječku zaobilaznicu na čvoru Hreljin.

 Iako cesta nije dovršena i nema uporabnu dozvolu posebno oformljeno Povjerenstvo za sigurnost prometa u ponedjeljak je pregledalo dionicu i dalo zeleno svjetlo za puštanje u promet.

Povjerenstvo, sastavljeno od predstavnika Prometne policije, Hrvatskih cesta, izvođača, projektanta i nadzornih organa, ocijenilo je da su ispunjene sve sigurnosne mjere te da prometovanje pod posebnim prometnim režimom može započeti, navodi se u priopćenju Hrvatskih cesta.

- Komisija tehničkog pregleda, koji je započeo u ponedjeljak 08.07.2013. godine, a završio 12.07.2013. godine, donijela je zaključak prve faze tehničkog pregleda, te svojim zapisnikom navela da su svi radovi napravljeni sukladno projektnoj dokumentaciji osim na LOT-u 4, odnosno od čvora Križišće do spoja sa državnom cestom D8 prema Krku, na kojemu je definirala nedostatke koje Hrvatske ceste moraju ukloniti u roku od 90 dana.

Navedenim zapisnikom ustanovljeno je da su ispunjeni svi osnovni elementi koje javne ceste moraju ispuniti sa stajališta sigurnosti prometa i to u smislu stabilnosti objekata i ugrađene opreme koji bi se trebali pustiti u funkciju u potpunosti.

Hrvatske ceste na osnovu takvoga zapisnika osnovale su već navedeno Povjerenstvo koje je danas dalo konačnu ocjenu o puštanju prometnice pod posebnim prometnim režimom.

Kašnjenje radova na četvrtoj poddionici, na LOT-u 4, uzrokovano je već poznatim problemima sa Konstruktorom, koji nije dopuštao uvođenje novog izvođača na gradilište te mjesecima držao dizalicu na trasi vijadukta Križišće, zbog čega se nije moglo raditi punim intenzitetom.

Nakon postizanja dogovora sa Konstruktorom problema je bilo i sa Dalekovodom, zbog blokade te tvrtke.

Isto tako, vremenske nepogode su onemogućile predviđeno odvijanje radova, tj. radove prema dinamičkom planu.

Odlučeno je da će se prometovati cijelom dionicom novoizgrađene ceste na dvije prometne trake iz smjera Rijeke prema Krku i Splitu. Sva vozila iz smjera Crikvenice ili Krčkog mosta, a koja idu prema Zagrebu i Rijeci prometovat će obilaznom državnom cestom sve do čvora Hreljin gdje će ulaziti na novoizgrađenu cestu te se dalje kretati prema Svetom Kuzmu, čvoru Draga, cesti D-404 ili Orehovici.

Promet koji ide iz Krka prema Rijeci, Austriji, Italiji i Sloveniji koristi i dalje stari režim prometa, te prometuje kroz Kraljevicu i Bakar na Sveti Kuzam.

Na zadnjih 800 metara, iz smjera Svetog Kuzma prema Križišću, promet će krenuti samo na južne dvije trake. Hrvatske ceste, kao investitor, očekuju da će svi radovi biti završeni do 01.11.2013. godine, zaključuje se u priopćenju Hrvatskih cesta.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.