Nastavlja se nadzor fiskalizacije

Borba protiv sive ekonomije: Porezna uprava pokreće novu nagradnu igra “Traži račune i ulovi kune”

Hina

Uz nagradnu igru "Traži račune i ulovi kune" namijenjenu građanima RH, s 1. kolovozom počinju i dvije nagradne igre za strane državljane



ZAGREB – Ministarstvo financija – Porezna uprava objavilo je u petak kako u sklopu nastavka borbe protiv sive ekonomije, utaje poreza i nelojalne konkurencije pokreće novu nagradnu igra “Traži račune i ulovi kune” za hrvatske građane, kao i dvije nagradne igre za strane državljane, a ističu kako njihovi inspektori nastavljaju s nadzorom obveznika fiskalizacije u cijeloj Hrvatskoj, posebno na Jadranu, sedam dana u tjednu, 24 sata dnevno. 


Inspektori Porezne uprave nadzor obveznika fiskalizacije od sada će provoditi i uz pomoć mobilne aplikacije posebno osmišljene za potrebe nadzora. Napominju kako inspektori doslovno mogu sjesti na terasu nekog kafića ili restorana te putem mobitela uživo pratiti koliko se pića ili hrane izdaje i koliko se zaista registrira u kompleksnom sustavu fiskalizacije.


Ta bi aplikacija trebala biti još jedan od korisnih alata u sustavu nadzora fiskalizacije, koja će zaživjeti već ovog vikenda, najavljuju iz Porezne uprave.




Nova nagradna igra “Traži račune i ulovi kune” imat će ukupno četiri kola, trajat će od 1. kolovoza 2015. do 8. travnja 2016. godine. Za sudjelovanje je potrebno skupiti 20 računa. Svako kolo dijelit će se nagrade na potrošačkoj kartici HPB-a u vrijednosti 7.500, 10.000, 15.000, 25.000 kuna ili ljetovanje u 2016. godini.


Uz nagradnu igru “Traži račune i ulovi kune” namijenjenu građanima RH, s 1. kolovozom počinju i dvije nagradne igre za strane državljane.


S obzirom da Češka Republika uskoro namjerava uvesti fiskalizaciju po hrvatskom modelu i da im Ministarstvo financija RH svojim iskustvima pomaže u tom procesu, pokreće se i nagradna igra za češke državljane pod nazivom “A gdje je račun?”. Namjera je da se češki građani, koji se nalaze na odmoru u Hrvatskoj, informiraju o fiskalizaciji i osvijeste o važnosti traženja i uzimanja računa.


Ta će nagradna igra imati samo jedno kolo, koje će trajati od 1. kolovoza do 7. listopada 2015. godine. Sudionici će imati priliku osvojiti ljetovanje 2016. godine u vrijednosti 15 tisuća kuna.


Da bi i ostali stranci mogli pridonijeti suzbijanju sive ekonomije, utaje poreza i nelojalne konkurencije u Republici Hrvatskoj te osvojiti ljetovanje, Porezna uprava i za njih pokreće nagradnu igru naziva “Molim račun”. Također će imati jedno kolo, u trajanju od 1. kolovoza do 9. listopada ove godine, a i tu je nagrada ljetovanje 2016. godine u vrijednosti 15 tisuća kuna.


Za sve nagradne igre računi se šalju, uz naznaku imena svake pojedine igre, na adresu Hrvatska Lutrija s oznakom poštanskog pretinca (za igru za građane RH p.p. 493, češke državljane p.p. 30, za ostale strance p.p. 748) 10001 Zagreb.


Građane se poziva i da prijavljuju nepravilnosti Poreznoj upravi ta da traže račune, ne samo u kafićima i restoranima, već i kod primanja raznih usluga, primjerice prilikom popravaka vozila, čamca ili najma ležaljki na plaži.