HAVC

Blitz Grupa preuzela 2i Film, postali distributer Disneya za regiju

Hina

Foto Disney+/Handout via REUTERS

Foto Disney+/Handout via REUTERS



ZAGREB Blitz Grupa je s početkom ove godine napravila akviziciju društva 2i Film d.o.o., dosadašnjeg distributera The Walt Disney Company, priopćio je u četvrtak Hrvatski audiovizualni centar.


“Međusobna odluka o transakciji uslijedila je kao nastavak spajanja na svjetskom tržištu filmske distribucije tijekom 2019. godine, kad je The Walt Disney Company preuzeo medijsku korporaciju 21st Century Fox, u sklopu koje je i jedan od najstarijih filmskih studija, 20th Century Fox, čiji filmovi se nalaze u distribuciji Blitz grupe dugi niz godina”, napominje se u priopćenju.


Po riječima direktora distribucijske kuće 2i Film, Ivora Šibera, pregovori su bili maksimalno korektni i svi zaposlenici imat će priliku raditi u Blitzu, ako to žele, a iako je situacija bila jako emotivna, sve se odvilo na najbolji mogući način.




“Firma 2i Film je u osam godina ostvarila izvrsne rezultate. Za Disney smo postavili puno novih rekorda – od najboljeg otvaranja igranog i animiranog filma do najboljeg otvaranja obiteljskog filma”, podsjetio je.


Ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra, Chris Marcich smatra da je ta konsolidacija na našem prostoru neizbježna posljedica konsolidacija na svjetskoj pozornici.


“Tvrtka 2i Film je bila bitna opcija za naše filmove, a Ivor Šiber je imao sluha za naše potrebe. Računamo na još veću pažnju sa strane Blitz grupe glede distribucije i prikazivanja hrvatskih i europskih filmova. To je i obaveza koja prati takav razvoj tržišta”, zaključio je Marcich.


Blitz grupa je kupnjom 2i Filma postala kinodistributer Disneyjevih filmova za područje Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Sjeverne Makedonije i Albanije, uključujući Disneyjeve brendove: Pixar Animation Studios, Marvel Studios, Lucasfilm Ltd, Touchstone Pictures, Walt Disney Pictures, Walt Disney Animation Studios i nekadašnji 20th Century Fox i Fox Searchlight Pictures pod rebrendiranim nazivom 20th Century Studios i Searchlight Pictures te Blue Sky Studios.


Tom transakcijom preuzela je i cjelokupan katalog filmova 2i Filma koji uključuje i brojne premijerne filmove, za potrebe vlastitih CineStar TV kanala kao i ostalih načina distribucije.


Osim po dugogodišnjoj suradnji s Disneyjem 2i Film je poznat po uspješnoj distribuciji brojnih neovisnih i filmova domaće produkcije poput franšize “Koko i duhovi”, te “Zvizdan” i “ZG80”.