Propao projekt povoljnog najma neprodanih stanova u vlasništvu banaka

Banke umjesto leasinga, željele da država kupi njihove stanove

Jagoda Marić

Nije jasno kako su oni mislili da država kupi dvije tisuće ili nekoliko stotina stanova. Zato ćemo se okrenuti projektima POS-a i osigurati određeni broj stanova za najam, kažu u Vladi



ZAGREB  Projekt najma neprodanih stanova u vlasništvu banaka zapravo je propao zbog toga što su banke tražile da država te stanove otkupi od njih, a ne da ih uzme na leasing i dalje daje građanima u najam, tvrde to naši izvori iz Vlade.


Iako je samo Ministarstvo graditeljstva nedavno na naš upit odgovorilo da »dogovor s bankama oko projekta najma stanova do sada nije dao konkretne rezultate jer banke nisu bile spremne značajnije sniziti cijene stanova«, naši sugovornici ističu da dogovor nije bio moguć jer su banke željele da konačan rezultat bude i konačna prodaja nekretnina što ih imaju u svome vlasništvu. 


   – Pregovori su zastali jer nikada nismo ni počeli ozbiljno razgovarati oko leasinga, oko našeg plana da država uzme te stanove u leasing nego su banke inzistirale da država otkupi te stanove, kaže naš sugovornik iz Vlade. Dodaje i to da je država u svakom trenutku spremna vratiti se pregovorima, ali oko prijedloga što ga je ona imala. Tvrdi i to da su Ministarstvo financija i Ministarstvo graditeljstva dogovorili sve detalje projekta, pa tako i da banke u desetogodišnjem razdoblju plaćaju PDV. 




   – Nama je cilj bio staviti te stanove u funkciju. Mislili smo da i banke oko toga žele pregovarati, no na kraju do pregovora oko uvjeta leasinga zapravo nismo ni došli jer je ponuda banaka bila kupnja stanova, što nije dolazilo u obzir, kaže naš izvor. Država se, objašnjava, angažirala kako bi i graditeljskoj industriji i bankama, ali i tržištu nekretnina pomogla na način da se za početak dvije tisuće stanova, o čemu se pregovaralo s Erste i Hypo bankom, stavi u funkciju, ali kupnja, makar su banke navodno nudile prihvatljivu cijenu nije dolazila u obzir. 


   – Ako misle da su te cijene koje nude povoljne neka onda građanima ponude stanove i gotovo. No, njihova je logika jasna: država je sigurniji kupac, nego građani koji bi stanove kupovali na kredit. Stvarno nam nije bilo jasno kako su oni mislili da razgovori o leasingu mogu završiti tako da država kupi dvije tisuće ili nekoliko stotina stanova. Mi ćemo se okrenuti projektima kroz POS i na taj način osigurat ćemo određeni broj stanova za najam, dodaje naš sugovornik. 


   Ipak, za nastavka razgovora oko leasinga i najma stanova, država je, napominje naš izvor uvijek spremna, a oni će se dogoditi samo ako banke procjene da na taj način žele aktivirati svoj kapital kojeg zasad imaju u neprodanim nekretninama. 


   Plan je bio da stanove na leasing uzme Agencija za promet nekretnina (APN), koja bi onda stanove iznajmljivala građanima, po cijeni koja bi AZTN-u jamčila da posluje na pozitivnoj nuli, dakle da ne bude na gubitku, ali i da ne zarađuje na građanima. Ciljana cijena najma bila je od 20 do 30 kuna po četvornom metru, s time da bi građani u određenom trenutku mogli otkupiti stan koji su unajmili, a cijena otkupa bila bi umanjena za iznos koji je netko godinama uplaćivao za najam.