Privremeni dogovor

BANKE PROLONGIRAJU ROK Dobavljači Agrokora zasad neće obustaviti isporuku robe

Hina

Foto Denis Lovrović

Foto Denis Lovrović

Traže i formalno očitovanje izvanrednog povjerenika Ramljaka te potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić da sve mjenice dobavljača imaju u postupku izvanredne uprave jednak status, odnosno da su svi dugovi po mjeničnom regresnom pravu dugovi Agrokora, a ne dobavljača



Predstavnici najvećih dobavljača Agrokora sastali su se u srijedu s izvanrednim povjerenikom Antom Ramljakom, a nakon sastanka prokuristica Kraša Marica Vidaković, najavila je da neće doći do obustave isporuka roba 29. svibnja, a kazala je i kako ima informaciju da će banke prolongirati rok za naplatu regresnih mjenica.


Koordinacija proizvođača i dobavljača Agrokora u ponedjeljak je, naime, objavila svoje zahtjeve vezane uz tretman mjenica Agrokora, kao i nove plasmane njihove robe koncernu te najavila obustavu isporuka robe od 29. svibnja ove godine ne ispune li se do tada njihovi zahtjevi.


Prvi zahtjev dobavljača bio je upućen financijskim institucijama, od kojih su tražili prolongiranje datuma važenja promemorije sklopljene između dobavljača i financijskih ustanova do dana prijave tražbina (9. odnosno 20. lipnja 2017. godine).




»Ono što je najvažnije, imamo informaciju da će banke prolongirati rok o regresnim mjenicama, što je u ovom trenutku pozitivno«, kazala je Vidaković te dodala da je generalni zaključak današnjeg sastanka s Ramljakom da moraju »nastaviti zajednički u oživljavanju, odnosno oporavku ovog sustava jer je to naš zajednički gospodarski interes«.


Istaknula je i da će točku po točku zahtjeva dobavljača rješavati u idućim danima te da do tada neće doći do obustave robe.


»Znači, nastavlja se isporuka roba redovnim putem, ali isto tako očekujemo s druge strane da redovno s nama komunicira odnosno da rješavamo sve naše problem istaknute kroz zahtjeve«, rekla je Vidaković.


Ramljak je, pak, kazao da su na današnjem sastanku sa strane Agrokora pokušali dati odgovore dobavljačima na sve zahtjeve koji se odnose na koncern.


Dobavljači su u ponedjeljak, između ostaloga, zatražili očitovanje zakonodavnog odbora Hrvatskog sabora za točnim tumačenjem pojedinih odredbi Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku, odnosno da se »vrlo jasno i izravno kaže koji tretman imaju novi plasmani roba« te jesu li oni u istom rangu kao i financijska sredstva uzeta nakon 10. travnja.


Traže i formalno očitovanje izvanrednog povjerenika Ramljaka te potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić da sve mjenice dobavljača imaju u postupku izvanredne uprave jednak status, odnosno da su svi dugovi po mjeničnom regresnom pravu dugovi Agrokora, a ne dobavljača.


Također, traži se od izvanrednog povjerenika Ante Ramljaka da u najkraćem mogućem roku dogovori novo zaduženje koncerna Agrokor te sukladno zakonu izvrši podmirenje dijela starih obveza prema dobavljačima po svim osnovama dospjelih do dana otvaranja postupka izvanredne uprave.


»Mislim da se sva pitanja i svi problemi ne mogu riješiti na jednom sastanku, ali na većinu tih točaka smo pokušali dati odgovore koji bi umirili dionike ovog postupka«, rekao je Ramljak.