Scenic grupa

Australac ne odustaje: Vlada mu poslala odbijenicu za kruzere u 3. maju, ovo je njegov odgovor

Orjana Antešić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Iz australske kompanije zasad šute, ali ne odustaju pa su krajem prošlog tjedna iznijeli novi prijedlog u kojem su smanjili udio za koji traže da ga država pokrije svojim jamstvima – s 80 na 50 posto



RIJEKA – Riječko brodogradilište i Scenic grupa potpisali su dodatak ugovoru za gradnju polarnog kruzera, kojim su formalizirali produženje roka za njegovo osnaženje. Dok između riječkog brodogradilišta i australskog brodovlasnika Glena Moroneyja čini se, postoji dobra volja da se brodski trup za luksuzni kruzer ipak izgradi i porine sa trećemajskih navoza, u Banskim dvorima okreću glavu od projekta koji za sobom nosi opciju dugoročne zaposlenosti dijela trećemajskih kapaciteta.


Australska kompanija, podsjetimo, stavila je konkretnu ponudu na stol – nude gradnju barem pet kruzera u riječkom škveru, ali traže da iza toga stane i Vlada s državnim jamstvima.


S predstavnicima resornih ministarstva gospodarstva i financija proteklih su tjedana vođeni razgovori, održane su i prezentacije, ali kako čujemo, bez uspjeha i uz »laganu« odbijenicu.




U Scenicu zasad šute, ali ne odustaju, doznajemo da su krajem prošlog tjedna izašli s novim prijedlogom prema resoru Zdravka Marića i Darka Horvata u kojem su smanjili udio za koji traže da država pokrije svojim jamstvima – sa 80 na 50 posto.


Vrlo brzo nakon što su direktor »3. maja« Edi Kučan i Moroney koncem prošle godine parafirali ugovor za gradnju brodskog trupa za sestrinski brod ultra luksuznog kruzera kakav je izgrađen u pulskom brodogradilištu postalo je jasno da je Australac zainteresiran za gradnju serije takvih skupih brodova i da pritom ima u vidu jedan specifičan oblik poslovne suradnje, vrlo sličan onome koji je silom prilika iskusio u Uljanik brodogradilištu.


Sigurno je da je taj oblik suradnje trasirala i sadašnja pozicija »3. maja« čije se poslovanje odvija po posebnom programu kojim je obuhvaćen završetak tri postojeće novogradnje.


No, što s riječkim navozima nakon toga, u ovom trenutku nitko nema odgovor osim onog što je, nota bene, jasno kao dan – da »3. maj« sreću može naći jedino uz novog strateškog partnera. A nije baš da ulagači stoje u redu kada je u pitanju brodogradnja, pogotovo kad je riječ o domaćim navozima i onom što je od njih danas ostalo.


Širenje flote


Moroneyjeva Scenic grupa kompanija je koja iza sebe ima više od trideset godina poslovanja, flotu riječnih kruzera, a od ljeta prošle godine sa »Scenic Eclipseom«, izgrađenim u Puli, ušli su na velika vrata ekspedicijskih polarnih krstarenja, vrlo propulzivne niše i inače moćne svjetske kruzing industrije.



Čim je brod porinut s pulskog navoza postalo je jasno da ga Uljanik, koji se već topio pod teretom ogromne nelikvidnosti, neće biti u stanju isporučiti. Moroney zato preuzima »Scenic Eclipse«, zauzvrat brodogradilištu i državi vraća jamstva, a onda ga u vlastitom aranžmanu oprema i završava u Puli, odakle je isplovio u ljeto prošle godine.


Upravo po sličnom modelu sada želi nastaviti graditi i širiti svoju flotu u »3. maju«, tim više što mu je sadašnji direktor Edi Kučan – u vrijeme dok je bio u Puli – praktički vodio gradnju »Scenic Eclipsea«.


Krenuli su s ugovorom za gradnju brodskog trupa za »Scenic Eclipse 2« jer riječki škver, u ovoj sadašnjoj poziciji, ne može dobiti nikakav kredit osim onih koji su mu odobreni po ovom posebnom programu za završetak tri broda. To znači da bi Scenic grupa morala sama financirati gradnju više od 160 milijuna eura vrijednog broda, a da zauzvrat nema nikakve garancije, niti se zna što će biti s riječkim brodogradilištem za dvije i pol godine.


Na stolu je opcija da bi Scenic grupa kupila tvrtku-kćer brodogradilišta »3. maj Rijeka 1905« te da onda ta tvrtka, koja je registirana za gradnju brodova, preuzme kruzer nakon porinuća i završi ga na dijelu prostora »3. maja« koji bi uzela u potkoncesiju.


No, opet se otvara pitanje što ako stvari pođu krivo. Zato su iz Scenic grupe krenuli razgovarati s Vladom i resornim ministrima kako bi se dobile određene garancije, ali i podijelio rizik.


S obzirom na to da Europska komisija dopušta državna jamstva brodogradnji, naravno za projekte i tvrtke koji su na zdravim nogama, i to do maksimalnih 80 posto iznosa kredita dok je na brodogradilištu da osigura ostatak, iz Scenica su s tim zahtjevom izašli i pred resorne ministre u Banskim dvorima, tim više što se po istom ključu državna jamstva izdaju i Brodosplitu, nakon što je splitski škver izašao iz programa restrukturiranja.


Nova ponuda


Međutim, čini se da su u Ministarstvu financija, u najmanju ruku, vrlo skeptični prema ovakvim traženjima iz Scenica. No, iz ove australske kompanije ne odustaju i prošli petak dostavili su novu ponudu u resorna ministarstva. Navodno sada žele da država jamstvima »pokrije« barem 50 posto sredstava potrebnih da se završi brod.


Pritom se, navodno, ne traže jamstva za onaj dio posla koji odrađuje »3. maj«, gradnju brodskog trupa, jer bi taj segment, vrijedan oko 20 milijuna eura, naručitelj direktno plaćao brodogradilištu po obavljenim fazama gradnje na navozu.



Prema razrađenom modelu, novogradnju bi nakon porinuća preuzela tvrtka »3. maj Rijeka 1905«, koju bi u međuvremenu kupio Scenic, uz ishodovanu potkoncesiju, pri čemu bi se taj, financijski daleko zahtjevniji dio završetka i opremanja kruzera osigurao na način da polovicu sredstava osigurava i pokriva Scenic, a za drugi dio garantira Vlada državnim jamstvima.


Prema upućenima, troškovi gradnje takvog jednog kruzera iznose oko 160 milijuna eura što bi značilo da se od Vlade traži da jamstvima pokrije oko 70 milijuna eura dok bi ostatak bila briga Australca. Pritom, u Scenicu ne traže nikakve kontragarancije za svoj dio uloženog novca dok bi, navodno, hrvatska strana imala pravo prvoupisane hipoteke na brodu.


Novac nije problem


Da su u Scenicu ozbiljno zagrizili za program oceanskih, butik kruzera i da im novac izgleda nije problem, svjedoči i podatak da se prije tjedan dana tvrtka iz sastava ove grupacije, Emerald Cruises, pohvalila uspješnim porinućem 110-metarske jahte koju grade u brodogradilištu u Vijetnamu.


Ponovno je riječ o ultra luksuznom kruzeru koji je dizajniran na način da nudi sve blagodati luksuza i komfora svojim gostima s obzirom na to da će »Emeralda Azzura« raspolagati sa svega 50 putničkih kabina.


L