Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 13° 1
Sutra: 13° 13° 1
19. studenoga 2019.
Prihodi Ine u porastu

Aldott: Rafinerija u Sisku i dalje opterećenje za poslovanje Ine

Snimio Denis LOVROVIĆ
Snimio Denis LOVROVIĆ
Autor:
Objavljeno: 20. veljača 2018. u 15:09 2018-02-20T15:09:55+01:00

Rafinerija Sisak i dalje nastavlja opterećivati održivo poslovanje tog segmenta, posebno u svjetlu velikih investicija koje su pred Inom u sljedećim godinama, poručuju iz kompanije

ZAGREB Predsjednik uprave Ine Zoltan Aldott poručio je u utorak da unatoč jednom od najboljih rezultata te kompanije u novijoj povijesti rafinerija Sisak i dalje ostaje opterećenje za poslovanje.

Ina Grupa ostvarila je u 2017. godini ukupne prihode od 18,5 milijardi kuna, 20 posto više nego godinu dana prije, a snažno je porasla i neto dobit te kompanije, što se zahvaljuje rastu cijena nafte na svjetskom tržištu i mjerama optimiziranja, navodi se u izvješću te kompanije.

Tako snažan operativni rezultat odrazio se i na neto dobit koja je porasla na 1,22 milijarde kuna u 2017. godini, u usporedbi sa svega 101 milijun kuna neto dobiti ostvarene u 2016. EBITDA je pak lani dosegnula 3,2 milijarde kuna, što je 52 posto više u odnosu na prethodnu godinu. U izvješću se navodi i da je neto dug kompanije istovremeno smanjen na 1,39 milijardi kuna, a omjer duga i kapitala na 10,8 posto.

No, kako je istaknuto, pred rafinerijama i marketingom i dalje stoji veliki izazov, s obzirom da u tom segmentu niti u 2017. nije ostvaren pozitivan operativan rezultat. Pritom, rafinerija Sisak i dalje nastavlja opterećivati održivo poslovanje tog segmenta, posebno u svjetlu velikih investicija koje su pred Inom u sljedećim godinama, poručuju iz kompanije.

Naime, samo u 2017. godini operativni gubitak rafinerije Sisak iznosio je 207 milijuna kuna, u odnosu na 264 milijuna kuna godinu ranije.

Aldott je naglasio da je rafinerijski sustav poslovao s boljim rezultatima u odnosu na godinu prije, no kako menadžment ne može biti zadovoljan s gubicima u sisačkoj rafineriji te kako moraju uložiti sve napore da se oni smanje.

Odluka u siječnju ove godine o prekidu rada FCC postrojenja u sisačkoj rafineriji korak je u tom smjeru, kazao je Aldott, napomenuvši da to ne znači niti gašenje rafinerije niti ogromnu promjenu u njezinu radu. »To samo znači da neki drugi pogoni u budućnosti mogu raditi u stalnom režimu, što nisu mogli u zadnje vrijeme i to donosi nekakve pozitivne rezultate«, pojasnio je.

Istovremeno, po pitanju zaposlenika u sisačkoj rafineriji kada poslovne odluke vode do ukidanja radnih mjesta, Aldott napominje važnost pružanja nove mogućnosti i prilike tim ljudima ili njihova zbrinjavanja na odgovarajući način, kako je to činjeno i ranije.

Upitan je li trenutno stanje u Sisku posljedica neispunjavanja ugovorne obveze o ulaganju u rafinerijske kapacitete prije 15 godina, kazao je da je to prije svega tržišno pitanje, a da prije 10 ili 15 godina nitko nije mogao predvidjeti kako će se stvari razvijati.

»Pitanje Siska je i prije 20-ak godina bilo isključivo pitanje tržišnih tendencija, odnosno ima li dovoljno tržišta za dvije rafinerije u Hrvatskoj. Nažalost, mi vidimo da nema. Hrvatska mora imati moderne i velike rafinerijske kapacitete, no u isto vrijeme oni moraju biti efikasni, a to je moguće postići u rafineriji Rijeka«, poručio je Aldott.

Napominje da se potrošnja na tržištu agresivno smanjila i u Europi i regiji te kako se vrlo rijetko ulaže u rafinerijska postrojenja u Europi, pri čemu su druge kompanije usredotočene na nova poslovanja i nove izvore energije.

Ponovio je da se u rafineriji u Rijeci intenzivno priprema investicija vrijedna više od 400 milijuna eura, što predstavlja rijedak primjer u Europi. Kako je ustvrdio, kompanija sada ima snažnu bilancu i mogućnost da pokrene još jače strateške investicije, a u fokusu su ulaganja u Hrvatskoj. Pritom, izdaci za kapitalne investicije ostaju na razini od 1,4 milijarde kuna, u skladu s prethodnom godinom.

Upitan o tome je li Ina dala Vladi jasan odgovor o tome želi li sudjelovati u dokapitalizaciji kutinske Petrokemije, na način da će svoja potraživanja prema toj kompaniji dijelom ili u cijelosti zamijeniti za udjel u vlasništvu, Aldott je kazao da Ina po svojoj logici može razmatrati poslovnu opravdanost svake investicije, no da se pritom ne obaziru na pritiske i vremenski okvir, jer to nije njihova odgovornost.

»Naša logika i analiza će biti odrađena, ali zasad ne vidimo zašto Ina mora to pratiti zbog nekih pritisaka ili drugih razloga«, ustvrdio je.

Poručio je da je Petrokemija vrlo važan i korektan partner što se tiče prodaje plina, no istovremeno je u posljednjih nekoliko godina akumilirala dugove prema Ini i drugim dobavljačima, koji se moraju smanjiti.

Poslovna suradnja ide dalje, rekao je Aldott, izrazivši nadu da će se Petrokemija izvući iz teške financijske situacije te nastaviti biti važan partner.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.