Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 3° 26
Sutra: 3° 3° 26
17. prosinca 2018.
Korporativna jamstva

Agrokor ih zakopao do grla: Tvrtke koje kotiraju na Zagrebačkoj burzi izvijestile o izdanim jamstvima

snimio Darko Jelinek
snimio Darko Jelinek
Autor:
Objavljeno: 3. studeni 2017. u 9:37 2017-11-03T09:37:57+01:00

Jamnica je tako izvijestila da je otvaranjem postupka Izvanredne uprave na naplatu dospjelo više od 25,7 milijardi kuna korporativnih jamstava, a riječ je o tražbinama koje su vjerovnici prijavili u postupku Izvanredne uprave.

ZAGREB – Tvrtke iz sastava Agrokora izvijestile su u petak, uoči ponovnog početka trgovanja njihovim dionicama na Zagrebačkoj burzi, o korporativnim jamstvima vrijednima više milijardi kuna, koja su dale kao osiguranje za obveze tog koncerna, a koje su dospjele na naplatu 9. travnja.

U obavijestima tih tvrtki pojašnjava se da se radi o korporativnim jamstvima koja su dana kao osiguranje za obveze društva Agrokor te njegovih ovisnih i povezanih društava prema njegovim vjerovnicima.

Jamnica je tako izvijestila da je otvaranjem postupka Izvanredne uprave na naplatu dospjelo više od 25,7 milijardi kuna korporativnih jamstava, a riječ je o tražbinama koje su vjerovnici prijavili u postupku Izvanredne uprave.

Iznos jamstava o kojima je izvijestila Zvijezda veći je od 24 milijarde kuna, kod Leda i Belja se radi o iznosu od po 19,8 milijardi kuna, kod Vupika 19,6 milijardi kuna, a kod PIK Vinkovci 20 milijardi kuna.

»Tu činjenicu dioničari i investicijska javnost trebaju uzeti u obzir prilikom prosudbe hoće li se upuštati u trgovinu dionica izdavatelja«, navodi se u obavijestima tih tvrtki.

Naime, od danas se nastavlja trgovanje dionicama Belja, Jamnice, Leda, PIK-a Vinkovci, Tiska, Vupika, Zvijezde i Žitnjaka, tvrtki iz Agrokor Grupe. Šest od tih osam kompanija izvijestilo je o jamstvima, dok se Tisak i Žitnjak nisu jutros oglasili po tom pitanju.

Trgovanje tim dionicama prekinuto je na temelju rješenja Hanfe od 15. svibnja ove godine, a sada su se, kažu na burzi, stekli uvjeti za nastavak trgovine budući da je ispunjen uvjet objave godišnjeg izvještaja za 2016. godinu te prvog tromjesečja za 2017., kako je naložila Hanfa.

Dionicama Leda trgovat će se u modalitetu kontinuirane trgovine, dok će se dionicama Belja, Jamnice, PIK-a Vinkovci, Tiska, Vupika, Zvijezda i Žitnjaka trgovati u modalitetu dražbe, sukladno objavljenom popisu dionica u modalitetu dražbe koji se primjenjuje od 09. listopada 2017. godine.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka