Slučaj Agrokor

ADRIS poručuje da neće odustati: Ustrajati u zaštiti svojih interesa u Agrokoru

Hina

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

Iz Adrisa su i ranije poručivali kako ne mogu podržati nagodbu vjerovnika Agrokora koja nije ni pravedna ni poštena, dodavši da će vrijeme pokazati koliko je takva nagodba u hrvatskom nacionalnom interesu.



ZAGREB – Adris grupa u srijedu je, nakon izglasavanja nagodbe u Agrokoru, priopćila da ostaje kod svojih ranije izloženih argumenata zbog kojih nije podržala nagodbu te da će ustrajati u zaštiti svojih interesa.


“Ostajemo kod svih argumenata koje smo iznijeli u javnosti i zbog kojih nismo podržali nagodbu vjerovnika. Za nas je ovo vjerovničko-pravni, a ne politički ili neki drugi odnos. Ustrajat ćemo u zaštiti svojih interesa“, priopćeno je iz Adris grupe.


Iz Adrisa su i ranije poručivali kako ne mogu podržati nagodbu vjerovnika Agrokora koja nije ni pravedna ni poštena, dodavši da će vrijeme pokazati koliko je takva nagodba u hrvatskom nacionalnom interesu.




Navodili su da “u nastojanju da se postigne pravična nagodba, oni sustavno ukazuju na nedostatke modela namire” te da je “Entity Priority Model (EPM) potpuno nepoznat našem stečajnom pravu i da se temelji na dvije dvojbene postavke”.


“Nagodba vjerovnicima s razlučnim pravima na dionicama daje malu ili nikakvu vrijednost ako se radi o dionicama kompanija za koje sama Izvanredna uprava utvrdi da su insolventne, odnosno da su neodržive. Ne predviđa se da to utvrđuje sud, kao u redovnom predstečajnom ili stečajnom postupku, već će takvu odluku donijeti sama Izvanredna uprava temeljem kriterija koje je sama izabrala”, poručivali su iz Adrisa, dodajući kako bi “primjenom tih istih kriterija i ‘novi Agrokor’ bio insolventan.


Smatraju i da je i pogrešno da se vrednuju instrumenti osiguranja različite kvalitete. “Kao jednakovrijedna se uzimaju jamstva vezana uz obveznice i jamstva dana u obliku ovršnih isprava, npr. zadužnice. Stoga u predloženom modelu bolje prolaze vjerovnici koji imaju veći broj nekvalitetnih jamstava od onih koji imaju manji broj kvalitetnih jamstava ili druga sredstva osiguranja koja su ovršna, iako bi se u redovnom tijeku stvari prije naplatili upravo ovi drugi”, procjenjuju iz Adrisa.


Agrokorovi vjerovnici u srijedu su na ročištu u dvorani Košarkaškog centra Dražen Petrović (Cibona) izglasali nagodbu, za koju su glasovali vjerovnici s 80,2 posto ukupnih tražbina, odnosno s 27,08 milijardi kuna tražbina od ukupnog iznosa od 33,75 milijardi kuna. Sutkinja Nevenka Siladi Rstić najavila je da bi već u četvrtak Trgovački sud mogao donijeti rješenje kojim će potvrditi zakonitost nagodbe vjerovnika.


Na ročištu je odvjetnica Adris grupe Belinda Čačić iznijela prigovor da se u postupku prije glasovanja podmirivalo osporene tražbine bez ovršne isprave.


Prema nagodbi, najveći pojedinačni vlasnik Agrokora bit će ruski Sberbank, s 39,2 posto vlasničkog udjela, dobavljači koncerna u prosjeku će ostvariti stopu povrata svojih potraživanja od 60 posto, a financijske institucije i ostali vjerovnici do 20 posto.


Nagodba se sastoji od dva dijela – pripremnog i provedbenog – te ima 32 poglavlja i 36 priloga. U dokumentaciji se detaljno razrađuje korporativna struktura Grupe Agrokor, tretman i oblik namirenja tražbina vjerovnika nastalih prije izvanredne uprave, razrada novog duga Grupe Agrokor i kapitalne strukture, kao i drugi detalji vezani uz provedbu nagodbe. Sastavni dio dokumentacije su detaljne tablice svih tražbina, dosadašnjih plaćanja tijekom postupka izvanredne uprave te namirenja kroz nagodbu za svaku tražbinu. U jednom od priloga, napominje se u priopćenju, razrađena je i distributivna vrijednost društava pod izvanrednom upravom.


Vjerovnici su potvrdili Model prioriteta namirenja (EPM) kao najbolji model za namirenje, s obzirom na broj kompanija unutar grupe te kompleksnost financijskog restrukturiranja. Kako se navodi, riječ je o fer i pravednom načinu namirenja, koji se koristi u najvećim međunarodnim postupcima restrukturiranja kompanija te je široko prihvaćen od međunarodnih kreditora.


U tom se modelu, u skladu sa zakonskim propisima, upravlja vodopadom naplate potraživanja za svaku pojedinu kompaniju, uključujući garancije za dug drugih kompanija, a tražbine se promatraju s aspekta njihove pravne pozicije. Dobavljačima u prosjeku 60 posto povrata potraživanja, financijskim institucijama do 20 posto


Prema izračunima po EPM modelu, najveći udio u vlasništvu nove Grupe Agrokor imat će financijski vjerovnici, među kojima će najveći pojedinačni vlasnik biti ruski Sberbank, s 39,2 posto udjela. Imatelji obveznica sudjelovat će u vlasništvu s 24,9 posto udjela, ruska VTB banka sa 7,5 posto, a domaće financijske institucije s 15,3 posto. Udio dobavljača u novoj grupi bit će 4,7 posto, stoji u priopćenju Agrokora. Najveći udjel pritom će imati Adris, 1,4 posto, a potom Franck, 1,3 posto, te Saponija i Sokol Marić, po 0,6 posto.