Riječki škver

“3. maj” planira pomak prema visokosofisticiranim brodovima

Hina

Foto: S. JEŽINA

Foto: S. JEŽINA

Prema podacima iz Izvješća poslovodstva 3. maja za 2016., neto dobit je lani bila manja nego 2015. kada je iznosila 143,8 milijuna kuna, ali su lani ostvareni veći prihodi od prodaje



Brodogradilište 3. maj, koje posluje u sastavu Uljanik Grupe, ostvarilo je lani neto dobit od 27 milijuna kuna, tijekom godine izgrađena su i u more su porinuta 4 nova broda, a iz Uprave za sljedeće godine najavljuju veću prisutnost na tržištu visokosofisticiranih brodova.


Prema podacima iz Izvješća poslovodstva 3. maja za 2016., neto dobit je lani bila manja nego 2015. kada je iznosila 143,8 milijuna kuna, ali su lani ostvareni veći prihodi od prodaje. Prihodi od prodaje u 2016. bili su 631 milijuna kuna, 17 posto veći u odnosu na prethodnu godinu.


Na prihode od prodaje u inozemstvu odnosi se najveći dio, 604,3 milijuna kuna, a na prihode na domaćem tržištu 26,7 milijuna kuna. Brodogradilište je za 2016. iskazalo i očekivane prihode od potpora za restrukturiranje od 141,2 milijuna kuna.




U strukturi izvora financiranja, uz kapital i rezerve od 920 milijuna kuna, značajni udjel u financiranju imaju zajmovi matične tvrtke koji su potkraj godine iznosili 348 milijuna kuna.


Na kraju godine brodogradilište je u knjizi narudžbi imalo 11 brodova, tj. ugovorene poslove vrijedne ukupno oko 1,8 milijarda kuna.


Iz Uprave navode da 3. maj uspješno prolazi proces restrukturiranja te da to dokazuje pomak u poslovanju i povećanje narudžbi. U sljedećim godinama planira se pomak prema visoko sofisticiranim brodovima koje Uljanik grupa već gradi, a iz 3. maja ističu da visoko sofisticirani brodovi uključuju brodove za prijevoz automobila, ro-ro brodove, brodove za prijevoz žive stoke, višenamjenske i druge brodove.


Napominju da prelazak na tržište brodova visoke dodane vrijednosti istodobno znači izlazak iz tržišta jednostavnijih tipova brodova kao što su barže, brodovi za prijevoz rasutog tereta, tankeri za prijevoz naftnih prerađevina i drugi, s kojima 3. maj ne može konkurirati cijenama brodogradilišta na Dalekom istoku.


Prema podacima iz izvješća za prvo tromjesečje 2017., Brodogradilište 3. maj je ostvarilo poslovne prihode od 298,9 milijuna kuna; od prodaje u inozemstvu 226,6 milijuna kuna, a od prodaje na domaćem tržištu 37,3 milijuna kuna. Neto dobit u prvom tromjesečju je 46 tisuća kuna


U Brodogradilištu 3. maj zaposleno je 1.310 ljudi, a najveći vlasnički udjel, 85,4 posto, drži pulski Uljanik.