Sumnjivi poslovi u ARZ-u

Žužulu, Korparu i Prskalu jednomjesečni pritvor

Ana Raić Knežević

Doznajemo kako su sva trojica porekla optužbe što su im stavljene na teret, pojašnjavajući pri tome kako se dogovorenim sistemom gradnje i plaćanja – »ključ u ruke« – jedino izvođač izložio mogućem riziku i nenaplaćenim troškovima



ZAGREB Slaven Žužul, Zlatko Korpar i Jurica Prskalo u pritvoru će čekati rasplet istrage o malverzacijama tijekom gradnje Autoceste Rijeka-Zagreb teškima 11,5 milijuna kuna. Odlučio je tako istražni sudac Županijskog suda u Zagrebu Zoran Luburić koji je još jednom ispitao osumnjičene čelnike Skladgradnje i ARZ-a.


Doznajemo kako su sva trojica porekla optužbe što su im stavljene na teret, pojašnjavajući pri tome kako se dogovorenim sistemom gradnje i plaćanja – »ključ u ruke« – jedino izvođač izložio mogućem riziku i nenaplaćenim troškovima.


No, zanimljivo je kako niti jedan od izvođača, među kojima su bili »Viadukt«, »Hidroelektra«, »Strabag« i »Kontstruktor« nije prijavljen, iako su njihovi čelnici sklapali poslove s ARZ-om. Oni će u istrazi biti ispitani kao svjedoci, pa bi za tužiteljstvo problematična gradnja trebala biti do kraja razjašnjena.




Podsjećamo da su vijadukti Zalesina i Golubinjak, tunel Hrasten, kopanje usjeka pored autoceste na trasi dugoj 44 kilometra, još nekoliko podvožnjaka i nadvožnjaka, te obimni zemljani radovi bili najvažniji i najvrijedniji poslovi tvrtke »Skladgradnja« na autocesti Rijeka-Zagreb. I upravo na njima, kako stoji u rješenju o otvaranju istrage, bivši predsjednici Uprave ARZ-a Zlatko Korpar i Jurica Prskalo, zajedno s vlasnikom tvrtke »Skladgradnja« Slavenom Žužulom navodno su zlouporabama položaja i ovlasti oštetili ARZ za 11.559.000 kuna