Razbojnicima visoke zatvorske kazne

Žrtvu tukli i mučili: Za okrutnu pljačku na Buzdohnju višegodišnji zatvor

Fiore Vežnaver

Najvišu kaznu dobili su Marinko Deranja (33) iz Donje Dobre (tri i pol godine zatvora) i Ruža Brenčić (56) iz Pule tri godine i dva mjeseca



RIJEKA Objavom presude okončan je jučer sudski proces  za šestero optuženih za upletenost u razbojništvo nad 79-godišnjom žiteljkom Buzdohnja na Grobnišćini, koju je u  ljeto 2012. godine   grupa pljačkaša noću mučki napala i orobila u kući. 


Vijeće  riječkog Općinskog suda, kojim je predsjedala  sutkinja Gordana Denona Kusijanović, najveću je kaznu – tri i pol godine zatvora – izreklo   Marinku Deranji (33) iz Donje Dobre. Kazna  je veća što bi bila inače zbog razbojništva, jer mu je opozvana ranija uvjetna osuda od godinu dana zatvora (te postala bezuvjetna, izvršna) koju mu je zbog teških krađa izrekao Općinski sud u Delnicama. 


Ruža Brenčić (56) iz Pule osuđena je na tri godine i dva mjeseca zatvora. U tu kaznu i njoj je uklopljena opozvana uvjetna osuda, 11 mjeseci zatvora postalo je bezuvjetno, a radi se o presudi Općinskog suda u Sisku,  kazni zbog prevara i krađa. Mišo Pavlović (37) iz Bjelovara osuđen je na dvije godine zatvora,  a godinu i osam mjeseci zatvora dobila je Sanja Šajn (37) iz Pitomače, kojoj  je izrečena i mjera obveznog psihijatrijskog liječenja. Na po godinu i četiri mjeseca zatvora osuđeni su  Kristijan Kovačić (21) iz Bjelovara i  Siniša Šajn  (31)  iz Pitomače.





Žrtvi razbojništva sud je dosudio imovinsko-pravni zahtjev na 4.500 kuna i deset eura (oteti novac), dok će iznos iznad toga (vrijednost nakita i sata) morati tražiti u zasebno parnici.  


Marinku Deranji i Ruži Brenčić se u kaznu (tri i pol, odnosno tri godine i dva mjeseca) uračunava oko godinu i pol dana provedenih u pritvoru. Siniša Šajn je, u biti, već u pritvoru odslužio kaznu. Sanji Šajn je od godinu i osam mjeseci ostalo za odslužiti još nekoliko mjeseci, ali joj je pritvor ukinut.  



Deranja, Pavlović (sudilo mu se u odsutnosti)  i Kovačić  oglašeni su krivim da su bili neposredni izvršitelji razbojništva, a ostalo troje  za pomaganje i svojevrsnu »logističku« podršku u prepadu. Grubi pljačkaški prepad zbio se 29. lipnja prošle godine, pola sata nakon ponoći, kada su trojica razbojnika upala u kuću Mare Marković. Razbojništvo je izvedeno nakon što je dan ranije Sanja Šajn »snimila« situaciju, otišla do kuće žrtve, razgovarala s njome  i raspitivala se živi li s kime Mara Marković. Grupa je tada došla do ključnih informacija – žena u odmaklijim godinama živi sama u velikoj kući na rubu naselja, a balkon na prvom katu na visini od tek  dva metra. 


Tužiteljstvo je tvrdilo da su Sanja Šajn i Ruža Brenčić trojici koji će upasti u kuću rekle da žrtva u kući drži novac i druge vrednije stvari, pa su Siniša Šajn i Brenčić automobilom dovezli do kuće Deranju, Pavlovića i Kovačića. Trojica su na glave navukla kape s prorezima za oči, popeli se na balkon i upali u kuću. Iznenadivši vlasnicu kuće, udarili su je više puta pa je polegli na kauč, a onda joj svezali ruke i noge ljepljivom trakom. Kada je odbila reći gdje drži novac, razbojnici su je nastavili tući. Pljačkaši su pretražili kuću, našli dva novčanika iz kojih su uzeli 4.500 kuna, deset eura i  »Visa« karticu. Nesretnoj ženi su s vrata istrgnuli dva zlatna lančića, a  s ruku dva prstena i sat. Otišli su iz kuće s plijenom teškim ukupno oko 14 i pol tisuća kuna. Nesretna Mara Marković je vezana ležala u kući gotovo pet sati, dok do nje nije došao i oslobodio je prvi susjed, član lokalnog dobrovoljnog vatrogasnog društva.