Trostruki državljanin

Zločin star 21 godinu: Zbog ubojstva Ibrahima Dedića uhićen 49-godišnjak s trostrukim državljanstvom

Hina

foto: arhiva NL

foto: arhiva NL

U vezi s ovim zločinom, razriješenim nakon 21 godine, policija je u srijedu privela još jednu osobu koja će biti puštena jer nije potvrđena sumnja da je sudjelovala u Dedićevu ubojstvu.



ZAGREB – Zbog ubojstva bankara Ibrahima Dedića 1999. na zagrebačkoj Peščenici policija je uhitila 49-godišnjeg državljanina Hrvatske, Nizozemske i Švicarske, izvijestila je u četvrtak zagrebačka policija. Iako policija nije otkrila njegov identitet, mediji doznaju da se radi o čovjeku po imenu Tomislav Viktor Basa.


Uz uhićenog 49-godišnjaka, koji prema policijskim podacima već desetak godina ne živi u Hrvatskoj, za ubojstvo vlasnika Promdei banke osumnjičena su još dvojica nepoznatih počinitelja.


U vezi s ovim zločinom, razriješenim nakon 21 godine, policija je u srijedu privela još jednu osobu koja će biti puštena jer nije potvrđena sumnja da je sudjelovala u Dedićevu ubojstvu.




Osumnjičenik je uhićenu Zagrebu, a ranije nije evidentiran kao počinitelj kaznenih djela.


Na izvanrednoj konferenciji za novinare zagrebačka policija je poručila da radi na svim starim neriješenim slučajevima, a iznijeli su i podatak da su razriješena sva ubojstva i pokušaji ubojstava koji su se prošle godine dogodili na zagrebačkom području.


Čekali ga nekoliko godina


Muškarca koji uz hrvatsko ima nizozemsko i švicarsko državljanstvo policija je čekala nekoliko godina da dođe u Hrvatsku kako bi potvrdila svoju sumnju da je 3. srpnja daleke 1999. na zagrebačkoj Peščenici ubio bankara Ibrahima Dedića.


Voditelj službe općeg kriminaliteta zagrebačke policije Zvonimir Petrović kazao je da je riječ o višegodišnjem vrlo složenom istraživanju tijekom kojeg je proveden veći broj “izvidnih i dokaznih radnji” te vještačenja, među kojima i biološko.


Uhićeni osumnjičenik je po njegovim riječima zadnjih desetak godina živio izvan Hrvatske, a policija je nekoliko godina čekala njegov dolazak koji je bio “ključ priče”.


Novinare je zanimalo zašto se toliko dugo čekalo da se osumnjičenik vrati i je li se mogla tražiti pomoć putem međunarodne pravne pomoći, no u policiji su objasnili da je to taktika postupanja i da to nisu mogli provesti na drugi način.


Osnova sumnje potvrđena je kroz vještačenja koja su provedena u posljednja 24 sata, rekli su u policiji, objasnivši da je jedno imati operativna saznanja koja na nešto upućuju, a drugo dokaze.


“Ne možemo reći da je vrijeme najbitniji faktor, čekao se način, dokaz, osnovana sumnja, mogućnosti, alati da bi se sve privelo kraju što konkretnije i što čvršće”, rekla je glasnogovornica zagrebačke policije Marija Goatti.


Policija je potvrdila da je na određenoj razini surađivala sa zemljama u kojima se osumnjičeni nalazio, ali iz taktičkih razloga ne do kraja jer je dolazak osumnjičenika bio ključan.


Nakon dolaska u Hrvatsku uhićen, prijavljen i predan pritvorskom nadzorniku


Uhićen je par dana nakon što je došao u Hrvatsku, gdje ima rodbinu. U četvrtak je predan pritvorskom nadzorniku, uz posebno izvješće Županijskom državnom odvjetništvu.


Policija je isprva uhitila dvije osobe, ali za drugu nije potvrđena sumnja da je sudjelovao u Dedićevu ubojstvu.


Osumnjičeni 49-godišnjak od ranije nije imao policijski dosje, a policija traga za još dvojicom zasad nepoznatih počinitelja.


Policija nije željela govoriti o detaljima pa je ostalo nepoznato koji je trag nakon više od 20 godina doveo do osumnjičenika, što je motiv ubojstva i je li riječ o plaćenom ubojici.


“Mogu reći da policija cijelo vrijeme nije zaboravila taj slučaj, da su se cijelo vrijeme prikupljala saznanja koja su se dodatno provjeravala i razrađivala tako da se razradom jednog prikupljenog saznanja došlo do sumnje kod konkretnog počinitelja”, rekao je Petrović.


Oružje kojim je u 51. godini ubijen vlasnik Promdei banke još nije pronađeno pa policija nastavlja istraživanje u tom smjeru iako očekuju da će to zbog proteka vremena biti teško.


No, u policiji kažu da imaju dovoljno dokaza protiv 49-godišnjaka jer u suprotnom u jednom takvom ozbiljnom kaznenom djelu ne bi sumnjičili konkretnu osobu. Kad su ga suočili s konkretnim dokazima reagirao je prilično hladno, a branio se šutnjom.