Potvrđeno

Zlatku Petričeviću će suditi zbog prijetnji i napada na novinare Novog lista

Fiore Vežnaver

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

U optužnici koju je podiglo još 2014. riječko Općinsko državno odvjetništvo traži da se Zlatku Petričeviću izreče za svako kazneno djelo po šest mjeseci zatvora, te da mu sud na kraju odmjeri jedinstvenu bezuvjetnu kaznu od osam mjeseci



RIJEKA  Vijeće riječkog Općinskog suda potvrdilo je optužnicu protiv 55-godišnjeg Zlatka Petričevića, bivšeg predsjednika Nogometnog kluba Pomorac iz Kostrene, koja ga tereti za dva kaznena djela prijetnje, neviđeni fizički i verbalni napad na dvojicu članova redakcije Novog lista, fotoreportera Sergeja Drechslera i novinara Denisa Frančiškovića. Sjednica vijeća bila je zatvorena za javnost pa detalji nisu poznati, no tročlano vijeće sudaca je zaključilo kako postoji dovoljan  stupanj sumnje da je Petričević počinio kaznena djela te da ima dovoljno čvrstih temelja za inkriminacije da slučaj ide dalje u glavnu raspravu i suđenje.


Riječko Općinsko državno odvjetništvo u optužnici koju  je podignulo  još krajem 2014. godine, od suda traži da Petričeviću izrekne za svako kazneno djelo po šest mjeseci zatvora te da mu na kraju odmjeri jedinstvenu bezuvjetnu kaznu zatvora od osam mjeseci. 


Briši fotografije!


Nemio slučaj koji je izazvao veliku medijsku pozornost, zbio se 23. rujna 2014. godine na parkiralištu pred stadionom nogometnog kluba u Kostreni.  Novinar Denis  Frančišković  i fotoreporter  Sergej  Drechsler napadnuti su dok su obavljali novinarski zadatak, trebalo su izvijestiti o situaciji u klubu iz Kostrene, s jutarnjeg treninga momčadi i provjeriti hoće li nogometaši kostrenskog drugoligaša putovati u Dubrovnik na kup-utakmicu, jer  je odlazak bio upitan zbog loše situacije u klubu. U optužnici tužiteljstva navodi se da je tadašnji predsjednik kluba Petričević postupao u nakani da dvojicu zaplaši, s ciljem da spriječi objavu takvog članka. 




Nakon dolaska na parkiralište uočio je novinara i fotoreportera, a onda je, kako se navodi u optužnici, prijetećim glasom rekao fotoreporteru Drechsleru da prestane fotografirati, a potom i da pobriše fotografije. Drechsler mu se predstavio kao fotoreporter Novog lista, ukazujući Petričeviću da samo rade svoj posao.  Petričević je zatim, prema navodima optužnice, prijeteći krenuo prema novinaru Frančiškoviću. Ali, kada je uočio da je fotoreporter Drechsler podignuo fotoaparat  kako bi snimao, tadašnji  predsjednik kostrenskog kluba »naglo se okrenuo i fizički nasrnuo na Sergeja Drechslera, hvatajući ga i udarajući rukama u predjelu vrata i ramena«. Pritom mu je pokušavao istrgnuti fotoaparat.  


Zovite policiju!


Kada je Drechsler zbog takvog agresivnog nastupa čelnika nogometnog kluba povikao: »Zovite policiju!«, Petričević mu je prijeteći rekao da može zvati koga hoće, ali da će ga srediti i prebiti u svlačionici kluba gdje će vidjeti svoga Boga i nitko ga neće naći. Istodobno je uz pomoć brata Marka Petričevića fotoreportera gurao u smjeru svlačionica. Drechsler je zatim iskoristio povoljan trenutak, uspio se otrgnuti i pobjeći u unutrašnjost stadiona, no agresivni predsjednik kluba se okrenuo i potrčao prema novinaru Denisu Frančiškoviću. I njega je verbalno napao, prijeteći mu da, ukoliko spomene i napiše nešto o Petričevićima, da je gotov. Dodao je da mu za njega neće biti teško odrobijati pet godina. Ujedno je zahtijevao da mu pusti snimku ranije objavljenog intervjua. U optužnici tužiteljstva naglašava se da je postupanje Petričevića »izazvalo osjećaj straha i ugroženosti« kod novinara i fotoreportera.


Petričević je u istrazi poricao da je na bilo koji način prijetio Drechsleru i Frančiškoviću dok su oni obavljali svoj posao. Tužiteljstvo pak naglašava da je obrana optuženog obeskrijepljena, među ostalim, i medicinskom dokumentacijom Drechslera, iz koje je vidljivo da je u sukobu zadobio ozljede na način kako sam opisuje, a to potvrđuje i jedna nepristrana svjedokinja.