Dugogodišnje obiteljsko nasilje prethodilo ubojstvu

Ženska grupa Korak: Ubijena Karlovčanka još 2013. zatražila zaštitu

Hina

Foto Robert Fajt / CROPIX

Foto Robert Fajt / CROPIX

Predsjednica Ženske grupe Korak Mirjana Duduković izjavila, ne spominjući ime žrtve, da je u ponedjeljak ubijena karlovčanka Snježana Matan još 2013. tražila zaštitu te udruge u želji da se razvede od nasilnog supruga. Tada joj je Korak ponudio da se, za vrijeme razvoda, smjesti u njihovom tajnom skloništu, ali je Snježana Matan to odbila. Štoviše nije se ni razvela



KARLOVAC Predsjednica Ženske grupe Korak Mirjana Duduković izjavila, ne spominjući ime žrtve, da je u ponedjeljak ubijena karlovčanka Snježana Matan još 2013. tražila zaštitu te udruge u želji da se razvede od nasilnog supruga.


Tada joj je Korak ponudio da se, za vrijeme razvoda, smjesti u njihovom tajnom skloništu, ali je Snježana Matan to odbila. Štoviše nije se ni razvela.


»Mogu reći da je njen suprug bio višegodišnji nasilnik, ali mi kao nevladina udruga nismo imali mehanizme da je zaštitimo, osim ponuđenog skloništa. Suprotno nama država je mogla i trebala zaštititi žrtvu, ali prije svega treba usuglasiti sve zakone koji tretiraju obiteljsko nasilje«, rekla je Duduković u izjavi Hini.




Pozvala je žrtve nasilja da traže zaštitu i ne prihvaćaju takav život, dok je represivna tijela kritizirala da nedovoljno ozbiljno shvaćaju prijetnje smrću. Odvođenjem nasilnika u kriznom stanju na jedva 12 sati, bez da on bude odveden dežurnim sucima u bilo koje doba dana, samo još jače ugrožavaju žrtve nasilja, najčešće cijele obitelji, dodala je.


Damir Matan u ponedjeljak poslijepodne u obiteljskoj kući u Bokeljskoj ulici u Karlovcu ubio je vatrenim oružjem svoju suprugu, a potom je pokušao samoubojstvo.


U slučaju da preživi posljedice ranjavanja činjenica da je imao povijest obiteljskog nasilja mogla bi biti presudna u kvalifikaciji nedjela.


Naime, prema policijskom izvješću, kriminalističko istraživanje vodi se pod sumnjom na počinjenje teškog ubojstva, koje se kažnjava dugotrajnom kaznom zatvora i do četrdeset godina, a ne kao kazneno djelo ubojstva s mogućom kaznom do 20 godina zatvora.


Prema posljednjim izmjenama Kaznenog zakona teško ubojstvo ne podrazumijeva samo niske pobude i predumišljaj već i ubojstvo bliske osobe koju je ubojica dokazano već i ranije zlostavljao.


Policija je u priopćenju navela da je ubojstvo počinjeno iz vatrenog oružja koje je počinitelj posjedovao ilegalno. Glasnogovornica Policijske uprave karlovačke potvrdila je Hini da je počinitelj u nedjelju bio prijavljen za zlostavljanje članova obitelji te da je bio priveden i zadržan do jutarnjih sati u ponedjeljak.


Nekoliko sati kasnije nakon što je pušten zatočio je članove svoje obitelji u obiteljskoj kući u Bokeljskoj ulici i prijetio im puškom. Interventna policija izašla je na teren i policijski pregovarač pokušao je nagovoriti nasilnika da se preda. No, Matan je oko 17,20 sati pucao u svoju suprugu i ubio je, a potom je pucao sebi u glavu.


S teškim i po život ozbljinim ozljedama prevezen je u Zagreb u Klinički bolnički centar Dubrava.


Prema neslužbenim informacijama 50-godišnji Matan je tijekom zatočenja obitelji pucao i na rođaka supruge, Ivicu Matešu.