Traži ga Nizozemska

Zemunac s riječkom adresom u Via Romi: Otmičar sestre uhićen na graničnom prijelazu Rupa

Fiore Vežnaver

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Mirsada Hrustića – rodom iz Zemuna, za kojeg se navodi da je nezaposlen i bez imovine – tereti se da je 13. kolovoza 2015. godine, tijekom noći, odveo svoju sestru Feridu, tada u dobi od 17 godina, iz Centra za socijalnu skrb mladeži u Nizozemskoj



RIJEKA Mirsad Hrustić, 32-godišnji državljanin Srbije s privremenim boravištem u Rijeci, završio je jučer u ekstradicijskom pritvoru u Rijeci, nakon što je uhićen temeljem Europskog uhidbenog naloga (EUN) koji je izdao sud u Amsterdamu.


Nizozemska traži, pojednostavljeno rečeno, izručenje Hrustića kako bi on bio procesuiran u toj zemlji zbog otmice. EUN je amsterdamski sud izdao prije dva tjedna, 23. ožujka, »radi vođenja kaznenog postupka zbog kaznenog djela otmice maloljetnika i namjernog skrivanja maloljetnika od pritvora«, delikata iz Kaznenog zakona Kraljevine Nizozemske.


Mirsada Hrustića – rodom iz Zemuna, za kojeg se navodi da je nezaposlen i bez imovine – tereti se da je 13. kolovoza 2015. godine, tijekom noći, odveo svoju sestru Feridu, tada u dobi od 17 godina, iz Centra za socijalnu skrb mladeži u Nizozemskoj.




Zemunac s riječkom adresom, koji je u posljednje vrijeme boravio u Rijeci, uhićen je u utorak na graničnom prijelazu između Hrvatske i Slovenije, pod ingerencijom granične policije Rupa.


Na ispitivanju u riječkom Županijskom državnom odvjetništvu Hrustić nije dao svoj pristanak na predaju Nizozemskoj. Prema podacima iz EUN-a, Hrustić je jednom već pobjegao iz Nizozemske sa svojom sestrom, što već ukazuje na mogućnost bijega i potrebu da mu se odredi istražni zatvor, ukazivalo je tužiteljstvo. Sutkinja istrage Županijskog suda u Rijeci Ksenija Zorc prihvatila je prijedlog tužiteljstva i odredila mu istražni zatvor radi predaje. Isključena je mogućnost da plaćanjem jamstva izađe na slobodu.


Procedura je takva da Hrustić ima pravo žalbe na rješenje o ekstradicijskom pritvoru, a onda konačnu odluku o tome odobrava li se izručenje Nizozemskoj donosi izvanraspravno vijeće suda.


– Svakako ćemo se žaliti jer smatramo da nema razloga za određivanje istražnog zatvora – izjavio je jučer Hrustićev branitelj, odvjetnik Milenko Škrlec, dodajući da je stav obrane da u ovom slučaju nisu ispunjeni ni osnovni preduvjeti o međunarodnoj suradnji na kojoj se temelji odluka o pritvaranju.


Izvori bliski sudskim navode i da je protiv Hrustića u tijeku postupak pred Općinskim sudom u Puli zbog pokušaja teške krađe.