Proces protiv bivše županice

Željko Žužić kamen spoticanja u “slučaju Lovrić Merzel”

Hina

Snimio Darko Jelinek / NL arhiva

Snimio Darko Jelinek / NL arhiva

Vrhovni sud ponovno će morati odlučivati o valjanosti dokaza u slučaju bivše SDP-ove županice nakon Uskokove žalbe na odluku županijskog suca Turudića da iz spisa izdvoji iskaz poduzetnika Željka Žužića koji je priznao da je bivšoj županici dao sto tisuća eura mita. No, postupak koji je u utorak prekinut nakon što je Turudić ponovno odbio nagodbu Uskoka sa Žužićem neće se moći nastaviti ni dok predsjednik zagrebačkog Županijskog suda ne odluči o izuzeću suca Turudića što također traži Uskok



ZAGREB Vrhovni sud ponovno će morati odlučivati o valjanosti dokaza u slučaju bivše SDP-ove županice Marine Lovrić Merzel nakon Uskokove žalbe na odluku županijskog suca Ivana Turudića da iz spisa izdvoji iskaz poduzetnika Željka Žužića koji je priznao da je bivšoj županici dao sto tisuća eura mita.


No, postupak koji je u utorak prekinut nakon što je Turudić ponovno odbio nagodbu Uskoka sa Žužićem neće se moći nastaviti ni dok predsjednik zagrebačkog Županijskog suda ne odluči o izuzeću suca Turudića što također traži Uskok.


U Državnom odvjetništvu nisu željeli govoriti na čemu temelje žalbu za izdvajanjem Žužićevog iskaza te zahtjev za Turudićevim izuzećem. To nije bilo moguće doznati ni na sudu, jer u utorak do kraja radnog vremena nisu zaprimili niti jedno od ‘pismena’ koje je Uskok najavio.




Zamjenica ravnatelja Uskoka Martina Jaklin ranije je kazala da za izdvajanje zapisnika i snimke Žužićeva ispitivanja u kojem je teretio bivšu županicu »ne postoji nikakvo uporište s obzirom da je taj zapisnik dokaz na kojem je utemeljena optužnica i preduvjet za podizanje optužnice koju je već potvrdilo optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda«.


No, odvjetnik bivše županice Čedo Prodanović kazao je da je nagodba kojom je Žužić trebao biti uvjetno kažnjen s jednom godinom zatvora i rokom kušnje od četiri godine gotovo identična nagodbi koju je Turudić već odbio krajem prošle godine, kada je jedino rok kušnje bio godinu dana kraći.


»Ovo je bila neznatna izmjena gdje se tražilo da sud revidira svoj stav, nije stav revidiralo tužiteljstvo i sada je ovo, po meni, pritisak na sud. Kao što vidite svako malo se takvi pritisci ponavljaju, ali mislim da će i ta praksa doći u razumne okvire«, kazao je Prodanović.


Pojasnio je i da si je sud ponovnim odbijanjem nagodbe zadržao pravo da odlučuje može li se u određenom slučaju sklopiti nagodba.


»Sada vidimo da sve što Uskok servira sudovima više ne prolazi bez upita tako da se njihova statistika od devedeset posto uspjeha u ovakvim slučajevima svodi na razumnije mjere«, kazao je Prodanović.


Na odbijanje nagodbe Uskok, po pojašnjenju glasnogovornika zagrebačkog Županijskog suda Krešimira Devčića, nema pravo žalbe, a posljednja pravna mogućnost im je zahtjev za zaštitu zakonitosti, izvanredni pravni lijek o kojemu odlučuje Vrhovni sud.


Uskok Lovrić Merzel tereti da je sa svojim suoptuženicima odgovorna za niz nezakonitosti – od primanja mita i pranja novca do neosnovanog plaćanja savjetnika, preplaćivanja zgrade za Hitnu pomoć i trošenja javnog novca na zabave.


Uz tu bivšu lokalnu moćnicu, koja je nakon uhićenja provela više od pet mjeseci u istražnom zatvoru, i Žužića optuženi su i ostali akteri te korupcijske priče – predsjednik Nadzornog odbora Cesta Sisak Silvijo Kobešćak, Bernard Popec koji je županiji prodao zgradu za Hitnu pomoć, njezin nećak Dalibor Rožanković i voditelj u Hrvatskim šumama Zvonko Rožić.