Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 27° 1
Sutra: 28° 30° 2
19. lipnja 2018.
Suđenje šestorki osumnjičenoj za uzimanje i davanje mita u Rijeci

Željki Marković oduzimaju 40 slika?

Foto R. Brmalj
Foto R. Brmalj
Autor:
Objavljeno: 13. studeni 2012. u 7:24 2012-11-13T07:24:44+01:00

Tužiteljica Jasna Jurković-Kralj je predložila da se optuženicima oduzme protuzakonito stečena imovina, a također je predložila da se Željki Marković oduzme 40-tak slika naših poznatih umjetnika

RIJEKA » Čitanjem optužnice jučer je u riječkom Županijskom sudu pred USKOK-ovim vijećem kojem predsjeda sutkinja Jesenka Kovačić, počelo suđenje na kojem šestero osoba odgovara zbog više kaznenih djela koruptivnog karaktera. Na optuženičkoj klupi svoja mjesta zauzeli su bivša inspektorica Državnog inspektorata za gospodarstvo Biserka Gregorović (59) iz Rijeke (u mirovini od 1. rujna prošle godine), voditeljica pisarnice Nevia Miščak (54) iz Rijeke, dvojica inspektora Marko Gašperov (37) iz Opatije i Bojan Kuprešanin (35) iz Viškova, akademski slikar Klas Grdić (49) iz Rijeke i suspendirana voditeljica – ravnateljica Direkcije za poslovne objekte Grada Rijeke Željka Marković (60) iz Rijeke.

 
 

Lančić, privjesak

Zamjenica ravnatelja USKOK-a Jasna Jurković-Kralj u prvoj točki optužnice tvrdi Da su Biserka Gregorović i Nevia Miščak zlouporabili položaj i ovlasti od 27. siječnja do 4. travnja 2011. godine. I to tako što je voditeljica pisarnice dostavila podatke inspektorici o zahtjevima za obavljanje nadzora u ugostiteljskim objektima, pekarskim i slastičarskim obrtima i zlatarnicama. Nakon toga je Gregorović htijući okoristiti vlasnike istih nazvala deset vlasnika i upozorila ih na dolazak inspektora.

Tajno praćenje

Svi optuženici su jasno i glasno rekli da se ne smatraju krivima pa je tužiteljica održala uvodni govor. U njemu je navela da će sve točke optužnice biti dokazane i to iskazima svjedoka, materijalnim dokazima, pronađenim predmetima, preslušavanjem tajno snimljnih razgovora i rezultatima tajnog praćenja.

  U drugoj točki optužnice Gregovorić je optužena da je 8. travnja 2011. godine zatražila od vlasnice zlatarnice Vere Donat zlatnu ogrlicu s ugraviranim privjeskom imena Tina da bi joj naknadno dala srebrni lančić s privjeskom Tina. U trećoj točki optužnice navodi se kako je inspektor Gašperov u travnju 2011. godine preuzeo od Gregorović srebrni lančić s privjeskom Tina vrijedan 250 kuna.
  U četvrtoj točki optužnice opisuje se kako je Gregorević, Kuprešanin i Vivian Merdita »poslovali«. Inspektorica je obavijestila Merditu o dolasku Kuprešanina u nadzor, a nakon nadzora, Merdita je pozvala inspektoricu na ručak u restoran »Spagho«. Za vrijeme ručka Merdita je predala inspektorici zatraženi zlatni lančić s privjeskom bubamare. Nakit vrijedan 1.200 kuna Kuprešanin je prihvatio od inspektorice, a ona je za protuslugu u optici »Vivi« za sebe izabrala sunčane naočale marke Feragamo vrijedne 1.200 kuna.

 
 

Novčanik, torbica

Peta točka optužnice govori o sprezi inspektorice Gregorović i Željke Marković koja je omogućila da inspektoričina kći povoljno ishoduje poslovni prostor u Ciottinoj 12 c. Za tu uslugu inspektorica je ravnateljici Direkcije za poslovne objekte darovala ženski novčanik zlatne boje i narukvicu crne boje. Nakon toga je Marković angažirala zaposlenike gradskih službi za izvođenje radova u dobivenom poslovnom prostoru Davorke Gregovorić.
  U posljednjoj točki optužnice opisuje se kako je slikar Grdić od 19. svibnja do 2. lipnja 2011. godine ishodovao poslovni prostor u Trpimirovoj 5. Za protuuslugu poklonio je Marković dvije slike svaka vrijedna po 2.550 kuna.
  Tužiteljica Jasna Jurković-Kralj je predložila da vijeće presudi da se optuženicima oduzme protuzakonito stečena imovina, a također je predložila da se Željki Marković oduzme 40-tak slika naših poznatih umjetnika.

 
 

Intrigantni razgovori

Svoje uvodne govore trebali su održati i branitelji. Međutim, branitelj Biserke Gregovorović i Klasa Grdića – Milenko Škrlec, branitelj Nevie Miščak – Goran Šljivić i branitelj Željke Marković – Goran Marjanović rekli su da će zbog načela svrsishodnosti svoje uvodne govore održati nakon što se provedu dokazi USKOK-a.  
  Branitelj Gašperova – Saša Jelušić u svom govoru je apsolutno zanijekao krivicu svoga klijenta i tom prilikom rekao da će dokazati da inspektor nije znao da je primio nakit vrijedan 150 kuna od Vere Donat. Ustvrdio je da se radilo o daru Biserke Gregorović. Branitelj Kuprešanina Slavko Milardović naveo je kako će saslušanjem Vivian Merdite dokazati da inspektor nije tražio niti primio od nje ništa na dar.
  Nastavak jučerašnjeg suđenja protekao je u čitanju brojne dokumentacije, a suđenje se nastavlja danas preslušavanjem iznimno intrigantnih tajno snimljenih telefonskih razgovora optuženika i svjedoka.

Novi list pratite putem aplikacija za Android, iPhone/iPad ili Windows Phone.

HNK Rijeka