Zlouporaba položaja i ovlasti

Zdravko Pevec osuđen na djelomično uvjetnu kaznu, a supruga na dobrotvorni rad

Hina

snimio Darko Jelinek

snimio Darko Jelinek

Nekadašnji vlasnik trgovačkog lanca Pevec, Zdravko Pevec, u četvrtak je na bjelovarskom Županijskom sudu osuđen na djelomično uvjetnu kaznu od dvije godine i deset mjeseci što znači da će u zatvoru, postane li presuda pravomoćna, morati provesti tek polovinu kazne, dok je jednogodišnja zatvorska kazna njegovoj supruzi Višnji zamijenjena radom za opće dobro



BJELOVAR – Nekadašnji vlasnik trgovačkog lanca Pevec, Zdravko Pevec, u četvrtak je na bjelovarskom Županijskom sudu osuđen na djelomično uvjetnu kaznu od dvije godine i deset mjeseci što znači da će u zatvoru, postane li presuda pravomoćna, morati provesti tek polovinu kazne, dok je jednogodišnja zatvorska kazna njegovoj supruzi Višnji zamijenjena radom za opće dobro.


Djelomično uvjetna kazna znači da se Zdravku Pevecu polovina kazne, točnije godina i pet mjeseci zatvora, pretvara u uvjetnu kaznu koju neće izdržavati ako u naredne tri godine ne počini novo kazneno djelo, kazala je Hini glasnogovornica bjelovarskog suda Dajana Barberić-Valentić.


Prema nepravomoćnoj presudi Višnja Pevec neće ni dana provesti u zatvoru jer joj je kazna od godinu dana zamijenjena radom za opće dobro.




No, njihov odvjetnik Veljko Miljević najavio je žalbu, dok je državni odvjetnik Goran Gašpar, prema pisanju lokalnih medija, izrazio zadovoljstvo izrečenom presudom.


Optužnicu protiv Višnje i Zdravka Peveca bjelovarsko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je još u kolovozu 2010. tereteći ih za tri kaznena djela – zloporabu položaja i ovlasti, zloporabe u gospodarskom poslovanju te povredu vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga.


Iako ih se isprva teretilo da su državni proračun i svoju tvrtku tim nedjelima oštetili za nešto više od 14 milijuna kuna, šteta je nakon naknadnog knjigovodstvenog vještaćenja prošle godine narasla na više od 30 milijuna kuna. Većina otpada na štetu državnom proračunu, dok su za 3,9 milijuna kuna Peveci navodno oštetili svoju tvrtku izvlačeći novac na privatni račun. Taj će iznos, postane li presuda pravomoćna, zbog toga morati vratiti tvrtki, dok su za sudske troškove dužni dodatnih gotovo 400 tisuća kuna.


Od početka postupka supružnici su tvrdili da nisu krivi ni po jednoj točki optužnice.