Ponovljeno suđenje

Žderiću oslobađajuća presuda, ŽDO najavljuje žalbu

Hina

Općinski sud u Splitu u ponovljenom suđenju oslobodio je krivnje direktora građevnog poduzeća Konstruktora Željka Žderića, koji je u prvom suđenju u lipnju 2012. na tom sudu nepravomoćno osuđen na šest mjeseci zatvora zbog zloporabe u pretvorbi te tvrtke, a splitski ŽDO najavio je u četvrtak Hini podnošenje žalbe na oslobađajuću presudu



SPLIT – Općinski sud u Splitu u ponovljenom suđenju oslobodio je krivnje direktora građevnog poduzeća Konstruktora Željka Žderića, koji je u prvom suđenju u lipnju 2012. na tom sudu nepravomoćno osuđen na šest mjeseci zatvora zbog zloporabe u pretvorbi te tvrtke, a splitski ŽDO najavio je u četvrtak Hini podnošenje žalbe na oslobađajuću presudu.


 »Oslobađajuću presudu objavila sam u utorak, a kada stranke dobiju presudu, bit će poznato i njezino detaljno obrazloženje«, rekla je u četvrtak za Hinu sutkinja splitskog Općinskog suda Ivana Bilušić. Rekla je kako je oslobađajuću presudu donijela pošto je Županijski sud u Rijeci u veljači ove godine ukinuo prvobitnu odluku Općinskog suda u Splitu kojom se Žderića osuđuje na šest mjeseci zatvora. »Nakon što je Županijski sud u Rijeci ukinuo odluku Općinskog suda u Splitu, postupak je vraćen i ja sam u ponovljenom postupku donijela oslobađajuću presudu«, rekla je kratko sutkinja Bilušić.  Županijski sud u Rijeci ukinuo je nepravomoćnu presudu Žderiću jer je ona, po mišljenju tog suda, »činjenično pogrešno i nepotpuno utvrđena«, a obrazloženje te presude iz lipnja 2012. je »proturiječno«. Zastupnik optužnice u tom postupku i zamjenik županijskoga državnog odvjetnika u Splitu Nikša Wagner najavio je da će podnijeti žalbu na oslobađajuću presudu. »Činjenično stanje u ponovljenom sudskom postupku nije različito u odnosu prema prvobitnom postupku. Sada čekamo da dobijemo pisano obrazloženje oslobađajuće presude, a nakon toga podnijet ćemo žalbu i osporavati promjenu stava u ponovljenom sudskom postupku«, rekao je za Hinu Wagner. Žderić je izjavio kako je zadovoljan oslobađajućom presudom, ističući kamo ona njemu i Konstruktoru mnogo znači jer se njome »uklanjanja nepovoljno ozračje koje je godinama stvarano oko Konstruktora«.  »Vjerujem kako će se tom oslobađajućom presudom završiti trakavica u vezi s Konstruktorom koja traje više od 20 godina«, rekao je Žderić danas za Hinu. Osim Žderića, u lipnju 2012. sutkinja Bilušić osudila je u tom postupku na uvjetnu šestomjesečnu zatvorsku kaznu s rokom kušnje od dvije godine još trojicu optuženika – Josipa Kuzmanića, Branislava Bašića i Ivicu Mladinea. Presudom splitskog Općinskog suda iz lipnja 2012., koju je u veljači ove godine ukinuo Županijski sud u Rijeci, tvrtka Konstruktor trebala je namiriti štetu od 2.093.140 kuna, za koliko se optuženike teretilo da su oštetili državu, to jest Hrvatski fond za privatizaciju (HFP) tijekom pretvorbe Konstruktora.Optužnicu protiv Žderića, Kuzmanića, Bašića i Mladinea Državno odvjetništvo podignulo je u studenome 2010. nakon višegodišnje istrage.