Policija u akciji

Zbog napada u Uzdolju ukupno 14 uhićenih, svi su poznati policiji zbog navijačkih izgreda

Hina

Pixsell/PIXSELL

Pixsell/PIXSELL

Riječ je o dvojici 19-godišnjaka, četvorici 23-godišnjaka i po dvojici 25-godišnjaka i 29-godišnjaka, dok za 21-godišnjakom policija još traga te je za njim raspisana tjeralica.



Ukupno 14 napadača koji su povezani s napadom koji se 21. kolovoza dogodio u kafiću u Uzdolju u općini Biskupija do sada je privela šibenska policija, a još za jednim još tragaju.


Sve osobe otprije su poznate policiji zbog navijačkih izgreda, otkrio je Šime Pavić voditelj općeg kriminaliteta PU šibensko-kninske na konferenciji za medije održanoj u petak.


»Prethodna dva dana službenici Policijske uprave šibensko-kninske i Policijske uprave splitsko-dalmatinske nastavili su s kriminalističkim istraživanjem vezano za kaznena djela nasilničkog ponašanja u svezi zločina iz mržnje, oštećenja tuđe stvari te nanošenja tjelesne ozlijede teških ozljeda 21. kolovoza u Uzdolju. Proveli smo radnje i prikupili dokaze i saznanja u vezi još deset osoba s područja Šibenika, Splita i Sinja, u dobi od 19 do 29 godina« kazao je Pavić.




Riječ je o dvojici 19-godišnjaka, četvorici 23-godišnjaka i po dvojici 25-godišnjaka i 29-godišnjaka, dok za 21-godišnjakom policija još traga te je za njim raspisana tjeralica.


»Do sada je ukupno 14 osoba privedeno, a za jednom još tragamo te osim toga nemamo informacije o novim osobama povezanih s ovim incidentom«, rekao je Pavić i dodao je da su svi privedeni od prije poznati policiji zbog navijačkih nereda.


Šibenska policija četiri osobe uhitila je krajem kolovoza te im je nakon ispitivanja u DORH-u određen istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela i ometanja kaznenog postupka. Još deset osoba uhićeno je jučer, a oni su danas privedeni na ispitivanje u državno odvjetništvo u Šibeniku.


Svih njih zajedno policija sumnjiči da su 21. kolovoza ove godine okupili u Splitu i s više osobnih vozila uputili prema mjestu Uzdolje, a temeljem prethodnog dogovora da će otići u ugostiteljski objekt u kojem se prati nogometna utakmica Crvena zvezda – Young Boys, kako bi se nasilnički ponašali prema gostima kafića.


Nakon dolaska u Uzdolje parkirali su vozilo uz cestu u blizini kafića nakon čega je jedan od njih izašao iz vozila i otišao pješice u navedeni kafić s ciljem izviđanja. Tamo se zadržao kraće vrijeme, a potom se vratio do osumnjičenih.


Nakon toga su se s najmanje četiri osobna vozila oko 22.15 sati dovezli ispred kafića u koji su ušli maskiranih lica s takozvanim fantomkama, majicama i maramama noseći u rukama razne drvene i metalne predmete, dok su vozači ostali čekati u vozilima. Ulaskom u kafić, zbog mržnje na nacionalnoj osnovi, osumnjičeni su verbalno vrijeđali vlasnicu kafića i goste uništavajući inventar palicama. Potom su palicama napali goste zbog čega je njih petero lakše ozlijeđeno, među kojima je i jedan maloljetnik.


Inače, za kazneno djelo nasilničkog ponašanja napadačima prijeti kazna do tri godine zatvora, kao i za nanošenje tjelesnih ozljeda, dok je predviđena zatvorska kazna za kazneno djelo oštećenja tuđe svari od 6 mjeseci do pet godina.