Nema ga na Interpolovoj stranici - zbog revizije

Zbog izmjene zakona Hernadi ima pravo na novu žalbu u slučaju Ina-Mol

Hina

Uskok je večeras objavio da zbog izmjena i dopuna zakona raniji "nalog" treba zamijeniti novim "rješenjem" o provođenju istrage na koje Hernadi ima pravo žalbe



ZAGREB - Predsjednik uprave Mola Zsolt Hernadi, za kojega se danas utvrdilo da ga zbog revizije nema na Interpolovoj internetskoj stranici unatoč hrvatskoj tjeralici radi podmićivanja bivšeg premijera Ive Sanadera, moći će se pred hrvatskim sudom još jednom žaliti na istragu u slučaju Ina-Mol.


Uskok je večeras objavio da zbog izmjena i dopuna zakona raniji “nalog” treba zamijeniti novim “rješenjem” o provođenju istrage na koje Hernadi ima pravo žalbe.


“Navedeno rješenje o provođenju istrage dostavlja se branitelju okrivljenika po službenoj dužnosti koji u roku od osam dana od primitka rješenja ima pravo žalbe o kojoj odlučuje nadležni sud. Sukladno izmjenama Zakona o kaznenom postupku, pravomoćnošću rješenja o provođenju istrage započinje kazneni postupak”, izvijestio je Uskok na svojoj internetskoj stranici.




Kada je zagrebački Županijski sud prošle jeseni na Uskokov zahtjev odredio pritvor Hernadiju i otvorio mogućnost za raspisivanje europskog uhidbenog naloga, nije želio razmatrati Hernadijevu žalbu. Sud je zaključio da o žalbi može raspravljati tek kada nastupe posljedice odluke o njegovu pritvaranju odnosno kada Hernadi eventualno bude uhićen i izručen Hrvatskoj.


Zbog toga su Hernadijevi hrvatski odvjetnici podnijeli i ustavnu tužbu koju je najviše pravosudno tijelo zaprimilo u siječnju.


Zatvor za Hernadija Uskok je zatražio nakon što mu je Mađarska odbila uručiti poziv za ispitivanje u Hrvatskoj, a ranije ga nije željela sama ispitati pravdajući se zaštitom nacionalnih interesa. Mađari su isticali i da su proveli te obustavili istragu u tom slučaju, zaključivši kako čelnik Mola nema veze s podmićivanjem bivšeg premijera Sanadera, osuđenog na 10 godina zatvora jer je, među ostalim, Molu omogućio stjecanje većinskih upravljačkih prava u Ini.


No, u međuvremenu njegova je tjeralica, bez znanja hrvatskog suda, tužiteljstva ili policije, nestala s Interpolove stranice. Mađarska agencija MTI večeras je objavila da na Interpolovim stranicama više nema međunarodne tjeralice za Hernadijem jer taj slučaj revidira Interpolovo povjerenstvo za nadzor koje može blokirati podatke iz baze. Kad revizija završi povjerenstvo će odlučiti hoće li izbrisati podatke iz baze, obnoviti ih ili ih dopuniti, tvrdi MTI citirajući Interpol.


Istragu protiv Hernadija Uskok je prekinuo u prosincu 2012. i ponovno je pokrenuta nakon ulaska u EU. Mol je zauzeo stav da je raspisivanjem tjeralice i europskog uhidbenog naloga Hrvatska prekršila zakone Unije, a Hrvatska je u siječnju protiv Mola podnijela arbitražnu tužbu Komisiji UN-a za međunarodno trgovačko pravo (UNCCITRAL) u Ženevi u kojoj traži da se proglase ništetnim izmjene ugovora iz 2009. o upravljačkim pravima u Ini i glavni ugovor o plinskom poslovanju.