Mjera opreza

Zbog izazivanja požara kod NP Krka maloljetnicima određen istražni zatvor

Hina

Ilustracija, Foto: D. ŠKOMRLJ

Ilustracija, Foto: D. ŠKOMRLJ

Maloljetnici koje je policija u utorak kazneno prijavila za dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, jednoga zbog izazivanja požara paljenjem suhe trave upaljačem, a drugoga zbog poticanja prijatelja na to kazneno djelo, na sudu su aktivno iznosili svoju obranu



Dvojici maloljetnika koje je policija kazneno prijavila zbog izazivanja požara u ponedjeljak kod Radučića pokraj Nacionalnog parka Krka, određen je jednomjesečni istražni zatvor, doznaje se u srijedu u šibenskom Općinskom sudu.


Nakon ispitivanja kod suca za maloljetnike prihvaćen je prijedlog tužiteljstva da se protiv njih, kao najstroža mjera opreza, odredi zadržavanje u istražnom zatvoru, no kako su postupci koji se vode protiv maloljetnika tajni, nije poznato po kojoj osnovi. Jedino se doznaje kako je sudac uvažio samo dio prijedloga tužiteljstva koje je zadržavanje u zatvoru tražilo po više osnova.


Maloljetnici koje je policija u utorak kazneno prijavila za dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, jednoga zbog izazivanja požara paljenjem suhe trave upaljačem, a drugoga zbog poticanja prijatelja na to kazneno djelo, na sudu su aktivno iznosili svoju obranu, a tamo su bili i njihovi odvjetnici po službenoj dužnosti.




U kaznenim postupcima protiv maloljetnika procedura je drukčija nego u postupcima koji se vode protiv punoljetnih građana. Nakon uhićenja oni moraju u roku od 24 sata biti predani pritvorskom nadzorniku nakon čega ih policija u roku od 12 sati treba dovesti sucu za mladež, a ne državnom odvjetniku.


Nakon ispitivanja pred Općinskim sudom maloljetnici bi tijekom dana trebali biti prebačeni u šibenski zatvor, a o cijelom slučaju bit će izviješten i nadležni Centar za socijalnu skrb.


Mladiće je policiji prijavio nadzornik NP Krka. Naime nakon izbijanja požara u ponedjeljak iza 13 sati kod Radučića, djelatnica Nacionalnog parka Krka primijetila je uz cestu skupinu mladića na biciklima koji su joj bili sumnjivi pa je o tome obavijestila kolege u parku. Nadzornik NP Krka, koji poznaje mještane obližnjeg sela Radići Donji, prepoznao je momke po opisu i potražio ih, nakon čega su mu priznali da je jedan od njih zapalio vatru. O svemu je obavijestio policiju koja je privela skupinu mladića i za dvojicu od njih utvrdila osnovanu sumnju da su odgovorni za izazivanje požara.