Potrebna stroga pravila

Zbog češćih nesreća na Plitvicama, odgovorni razmatraju zabranu sandala, natikača i japanki

P. N.

Turisti su ponekad neprikladno obuveni za obilazak nacionalnog parka / NL arhiva

Turisti su ponekad neprikladno obuveni za obilazak nacionalnog parka / NL arhiva

"Velik dio posjetitelja zna gdje dolazi i adekvatno se obuje i obuče, međutim manji dio njih očito nije upoznat ili neki precijene svoje mogućnosti uz neadekvatnu obuću i onda dođe do ovakvih nemilih događaja, stradavanja", poručuje Ognjen Borčić, glasnogovornik NP Plitvička jezera



Nakon nekoliko nesreća u Nacionalnom parku Plitvička jezera Uprava je razmišljala da čak zabrani obilazak u japankama, javlja RTL. No, posjetitelji i dalje slapove obilaze baš u toj obući. 


“Slijedim znakove, ostajem na označenim stazama i mislim da ne se može ništa  loše ne može dogoditi”, kazao je Stefan iz Njemačke za RTL.


Pravila su jasno istaknuta na ulazu u Nacionalni park, jedno od važnijih je – držati se označenih staza. 




“Ja sam iz Slovačke i mi imamo veoma striktna pravila kada idemo van u prirodu. Držim se označenih staza i pravila Nacionalnog parka i stoga se ne bojim nekih mogućih nezgoda”, dodaje Matej iz Slovačke za televiziju RTL.


No, prije 10-ak dana mladi je Kanađanih otišao izvan označenog područja, s ovog je mjesta pao u 70-ak metara duboku provaliju i preživio, podsjeća RTL. Na istom mjestu turisti i dalje riskiraju radi dobre fotografije.  “Velik dio posjetitelja zna gdje dolazi i adekvatno se obuje i obuče, međutim manji dio njih očito nije upoznat ili neki precijene svoje mogućnosti uz neadekvatnu obuću i onda dođe do ovakvih nemilih događaja, stradavanja”, poručuje na RTL-u Ognjen Borčić, glasnogovornik NP Plitvička jezera.

Ne sandalama, natikačama i japankama – stav je i GSS-a, prenosi RTL.


“Iako to jesu šetnice i izrađene staze mislim da boravak i šetnja u japankama i u nekakvim šlapama nije primjerena, definitivno nije primjerena. Za boravak ovdje su potrebne tenisice ili gojzerice bez obzira što su to izrađene staze”, kazao je Josip Brozičević, pročelnik Stanice Gospić HGSS-a za RTL.